- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Novi projekat u Srbiji: Kako zaštititi nacionalno blago I Sputnjik intervju

Pratite nas
Kada bi se spojile sve freske u hramovima na teritoriji Srbije, pokrile bi više od 100 kvadratnih kilometara. Ovo neprocenjivo blago je teško zaštiti od propadanja. Na novoj tehnici rade gosti Sputnjika, mladi naučnici okupljeni u projektu PROTEKTA.
O zaštiti kulturne baštine koja pripada celom svetu razgovaramo sa vođom projekta Dr Nikolom Unkovićem, naučnim saradnikom Biološkog fakulteta i konzervatorom i restauratorom Minom Jović, sa Fakulteta primenjenih umetnosti.
Freske, slike i spomenike ugrožava neprijatelj koga ne vidimo, opasni organizmi koji su opstali čak i u Černobilju posle eksplozije. Zato se u zaštiti primenjuju sintetička jedinjenja, često šetna po ljude, a i sama umetnička dela.
PROTEKTA tim traži prirodni lek za borbu protiv mikroorganizama koji uništavaju freske i spomenke.
Saznajte zašto su se fokusirali na jedinstvenu ikonu „Isus mladenac” u pećini kod Pirota i freske u Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u selu Veliki Krčimir kod Gadžinog Hana.
Govorimo i o zaštiti kamenih spomenika, jedan od predmeta istraživanja je sarkofag iz Viminacijuma.
Saznajte i zašto je eksperiment ovog projekta legendarni plastični crveni kiosk, dragulj našeg dizajna izložen u muzeju MoMA u Njujorku.
Autor je Senka Miloš.
Slušajte nas od 21 čas na radiju Studio B na 100,8 megaherca.
Sputnjik intervju, 17.10.2021.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala