Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Ne vređajte nam inteligenciju“: Vučić o reakcijama na izjavu o umešanosti Britanije u nemire na KiM

© Tanjug / ZORAN ZESTICPredsednik Srbije Aleksandar Vučić na obeležavanju Dana BIA
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na obeležavanju Dana BIA - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2021
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je danas, na obeležavanju Dana Bezbednosno-informativne agencije (BIA), o reakcijama na njegovu izjavu da je Velika Britanija umešana u nedavne nerede na Kosovu i Metohiji.
Vučić je rekao da je bilo nezvaničnih primedbi i razgovora nakon njegove izjave, dodajući da o tome ne može preciznije da govori, ali je poručio i zamolio zapadne partnere da ne podržavaju takve jednostrane i neodgovorne poteze Prištine, koje mogu da koštaju nečijeg života.
„Bio je neoficijelnih primedbi i razgovora, ali, meni je bilo dovoljno da kažem ljudima da samo pročitaju svoja saopštenja, da ne moraju da slušaju šta sam ja rekao”, rekao je Vučić.
Vučić je podsetio da je i sam rekao da Srbija želi najbolje odnose sa Velikom Britanijom koja nam je pomogla oko nabavke Astra zeneka vakcina i finansiranja izgradnje Moravskog koridora.
„Ali, pročitajte saopštenje Ambasade u Prištini, i sve će vam biti jasno. U njemu se kaže da je baš lepa, normalna i da podražavaju tu divnu akciju protiv kriminala i korupcije. Na to ne možete ništa da kažete, osim — nemojte da nam vređate inteligenciju“, rekao je Vučić.
To je, kaže, možda preterana rečenica, ali je iskrena, i veruje da je rekao istinu, jer čak i da se ostave po strani da neko osam puta upada sa automatskim naoružanjem, oklopnim vozilima iako nema pravo, tobožnji prekršaji za koje bi gonili ljude sa severa su veoma sporni.
„Sa njihove strane možda je to u redu, jer je Kosovo za njih nezavisno, ali sa naše nije, ni po Rezoluciji SB UN 1244 ne bi bilo u redu ni da prekršajne kazne izriču, jer je za te ljude jedina teritorija na kojoj žive, teritorija Srbije“, rekao je Vučić.
Zato je poručio da, kada postoji takva vrsta konflikta, idejnog i realnog, kada je važno da se po svaku cenu izbegne eskalacija, takve poteze ne treba podržavati.
„Nemojte to da radite i podržavate i očekujete od nas da kažemo da je ‘baš divno što ste upucali Srećka Sofronijevića’. To ne mogu i neću da kažem. Kako bi reagovala neka druga velika sila, da je bilo drugačije, da smo se mi umešali u njihove poslove. Šta bi bilo da je Sofronijević poginuo, rekli bi da se akcija otela kontroli… Molim vas da se bar malo uzdržite”, rekao je Vučić.
On je dodao da će Srbija sa Velikom Britanijom graditi dobre odnose, najavljujući da bi uskoro trebalo da putuje u Glazgov na veliki samit koji će okupiti 90 svetskih lidera, što će biti prilika da razgovara i sa britanskim zvaničnicima.
To, kaže, jedva čeka, jer je uvek imao izvanredne razgovore sa njima, ali i ponovo upitao kome je u interesu da neko ode sa puškama na gotovs i bojevom municijom na sever, zbog čokoladica.

Priština planirala još dve akcije

Vučić je istakao i da je juče i danas trebalo da se sprovede slična akcija u Gnjilanu i Uroševcu, da bi se pokazalo da je reč o akciji protiv korupcije, da bi Priština napravila medijski trik.
„Ali, kada su čuli da znamo sad vode istragu kako to Vučić zna… I sad je najveći problem u Prištini kako smo znali”, rekao je Vučić, dodajući da nije realno da tuđe bezbednosne službe imaju bolja saznanja od srpske na Kosovu i Metohiji.
Zato je, kako je naglasio, važno da se čuva mir i da se ne podržavaju neodgovorne akcije koje su mogle da koštaju nečijeg života.
„Da se izvinjavam zbog emocije, možda mogu, ali zbog reči ne mogu i neću i zato molim partnere sa Zapada da se ponekad uzdrže“, poručio je Vučić, preneo je Tanjug.
Podsetimo, predsednik Srbije je pre dva dana rekao da Velika Britanija stoji iza napada ROSU na Srbe na Kosovu i Metohije i da Priština to uvek radi uz podršku Kvinte.
Zastava Velike Britanije ispred Big Bena u Londonu. - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2021
SRBIJA
Kome pomaže zapaljiva retorika: Velika Britanija podržala vladu u Prištini posle jučerašnjeg haosa
Kosovska policija u Kosovskoj Mitrovici - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2021
SRBIJA
Rosu pucala na Srbe, desetine povređeno na Kosovu, jedan pogođen u grudi /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala