- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moja Rusija: Karelija — zemlja šuma i hiljada jezera /video, foto/

© Sputnik / Olivera IkodinovićLepote ruskog regiona Karelija
Lepote ruskog regiona Karelija - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2021
Pratite nas
Karelija je jedan od najživopisnijih kutaka Rusije. Nazivaju je „biserom ruskog severa“, zemljom šuma i hiljada jezera.
To je region Rusije, jedinstven po svojim prirodnim lepotama, kulturi i istoriji. Od svih ruskih republika ima najdužu granicu sa Evropskom unijom — na zapadu se graniči sa Finskom, dok na severoistoku njenu obalu zapljuskuje Belo more.
Po svojoj površini Karelija je veća od Grčke i Bugarske i peta je po veličini republika Rusije. Od severa prema jugu zahvata dužinu od 660 kilometara, a od zapada prema istoku preko 420 kilometra.
Ovde živi oko 610.000 stanovnika, a gotovo polovina njih se nastanila u prestonici Karelije — Petrozavodsku, jedinom ruskom gradu koji nosi ime po caru Petru Prvom. Stanovništvo se uglavnom bavi šumarstvom, preradom drveta i kamena, rudarstvom, ribarstvom i drugim granama industrije.
Karelija je poznata kao „zemlja šuma i jezera”. Više od polovine regiona pokriveno je šumom, a skoro četvrtinu teritorije zauzimaju jezera, reke i močvare. Na teritoriji republike nalazi se više od 60.000 jezera i 27.000 reka, što ovaj kraj čini jedinstvenim. Ovde se nalaze i dva najveća jezera u Evropi — Ladoga i Onjega.
U Kareliji se od kraja maja do sredine jula mogu doživeti bele noći, a od septembra do marta ovde se može videti polarna svetlost.
Jedna od glavnih atrakcija Karelije je planinski park Ruskeala, koji se nalazi na oko 30 kilometara od karelijskog grada Sortavala i na oko 20 kilometara od granice sa Finskom.
Park Ruskeala danas je teritorija sa mramornim kanjonom, nastalim usled višegodišnje eksploatacije mermera, tirkiznim jezerima i vodopadima, pećinama i uređenim stazama i vidikovcima.
© Sputnik / Olivera IkodinovićLepote ruskog regiona Karelija
Lepote ruskog regiona Karelija - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2021
Lepote ruskog regiona Karelija
Ovde je oko tri veka radio majdan... Dolaskom Katarine Velike na vlast u Rusiji je počela potraga za prirodnim kamenom za izgradnju Sankt Peterburga, pa je mermer iz Ruskeale korišćen za gradnju nekih od najlepših zdanja severne ruske prestonice — Kazanjskog i Isakijevskog sabora, Mramornog dvorca i Mihajlovskog zamka. Čak su i prozorske daske „Ermitaža“ napravljene od ovdašnjeg mermera.
Danas od industrijske namene kamenoloma nije ostalo ni traga. Njegova teritorija podseća na pravi rezervat. Razvijena je infrastruktura, pa su napravljene staze i razne turističke rute, sagrađeni su vidikovci, zone za piknik, otvoreni su kafići i radnjice sa suvenirima, a čak je napravljeno i pristanište za čamce.
© Sputnik / Olivera IkodinovićLepote ruskog regiona Karelija
Lepote ruskog regiona Karelija - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2021
Lepote ruskog regiona Karelija
U blizini se nalaze i Ruskealski vodopadi ili vodopadi Ahinkoski na reci Tohmajoki, koji su postali poznati nakon što su ovde snimljeni sovjetski i ruski filmovi „Zore su ovde tihe“ i „Tamni svet“.
Planinski park Ruskealu godišnje poseti preko 300.000 turista. Ako je ranije Karelija bila zanimljiva samo sezonski zbog ostrva Valajam i Kiži, sada turisti ovu regiju posećuju tokom cele godine.
Novinarka Sputnjika Olivera Ikodinović u video-blogu „Moja Rusija“ vodi vas svake druge nedelje na vama poznata, ali i skrivena mesta Moskve i Rusije. Zavirite sa nama u različite kutke Rusije i njene prestonice, upoznajte njihove lepote i tradiciju i osetite duh zemlje i dušu Rusa.
Sve emisije „Moja Rusija“ možete pogledati OVDE.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala