- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kamera u Habarovskom kraju snimila „najsevernijeg” amurskog tigra /video/

© Sputnik / Vitaliй Anьkov / Uđi u bazu fotografijaAmurski tigar u Primorskom safari-parku, poznatom po prijateljstvu jarca Timura i tigra Amura
Amurski tigar u Primorskom safari-parku, poznatom po prijateljstvu jarca Timura i tigra Amura - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2021
Pratite nas
U Habarovskom kraju, na obali zaliva Vrangel foto-zamka je snimila amurskog tigra na dosad najsevernijoj tački, nedaleko od ostrva Šantar.
Mihail Korosteljev, fotograf divlje prirode, a takođe i podvodni fotograf, dobitnik brojnih međunarodnih priznanja, napravio je fantastične fotografije ovog retkog predatora, prenosi Amurski centar za tigrove.
Kako navode naučnici, kretanje amurskog tigra zabeleženo je na severu Habarovske pokrajine još 1999.godine, a najsevernija tačka njegovog kretanja bila je mesto Anjenske banje.
Sada je potrebno analizirati podatke: foto-zamka postavljena na obali zaliva Vrangel zabeležila je Amurskog tigra, skoro 190 kilometara severnije u odnosu na 1999. godinu, govori se u izveštaju.

„U zalivu Vrangel na teritoriji Habarovske pokrajine posmatramo polarne kitove i živimo u kampu na obali, oko tajge. Već tri godine u tajgu postavljam foto-zamku i na taj način fotografišem različite životinje: mrke medvede, severne irvase, lisice i druge. Ove godine, odlazeći sa ove teritorije, ostavio sam foto-zamku na mesec dana. Na kraju sezone, prijatelj je uzeo foto zamku i doneo mi je. Koliko sam samo bio iznenađen kada sam gledao fotografije ulova i video u kadru tigra”, ispričao je fotograf o svojim utiscima.

Najčešće se o preseljenju ili kretanju tigrova može govoriti samo zimi, kada postoji mogućnost da na snegu ostanu tragovi ovih predatora, objasnio je Sergej Aramiljev, generalni direktor Amurskog centra za tigrove.
Foto-zamke se ne postavljaju nasumično tamo gde tigar ne može da živi i baš zbog toga snimci kretanja mužjaka tigra ovako dalekog na sever predstavljaju redak uspeh, izjavio je fotograf.
„Prema izgledu, životinja izgleda uhranjeno i može se reći da uspešno pronalazi hranu za sebe. Nastavićemo da prikupljamo podatke o mužjaku i koristićemo ih za predstojeću analizu tigrova”, zaključio je Aramiljev.
Prema informacijama centra, amurski tigar je najsevernija podvrsta tigra. Dvostruko krzno i debeli sloj masti pomažu mu da preživi u uslovima stalnih temperatura smrzavanja i velikih padavina. Najčešće granice područja napuštaju mladi tigrovi i oni mužjaci koji su iz nekog razloga izgubili deo svoje vlastite teritorije i nisu uspeli da oteraju susede.
Amurski tigar - Sputnik Srbija, 1920, 02.10.2021
RUSIJA
Kako ruski centar „Amurski tigar“ spasava retke predatore/video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala