- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik: Nikada ne bih žrtvovao mir

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICSrpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2021
Pratite nas
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je uvek govorio da ne bi žrtvovao mir za Republiku Srpsku, naglasivši da su sve aktivnosti koje Srpska preduzima političkog i pravnog karaktera i da se izvan toga neće ići.
„I ranije sam govorio da mir ne bih žrtvovao za Republiku Srpsku, posebno ne ako svi znamo šta se desilo kada je Alija Izetbegović žrtvovao mir za BiH. Ništa od onoga na šta nemamo pravo ne tražimo. Sve što pripada BiH po Ustavu biće njeno i mi ćemo to poštovati. Sve što po Ustavu nije u nadležnosti BiH moraće biti vraćeno Republici Srpskoj“, poručio je Dodik u intervjuu za Srnu.
Komentarišući izjavu predsednika SDS-a Mirka Šarovića da su i oni za vraćanje nadležnosti Republici Srpskoj, ali kroz parlament BiH, Dodik je rekao da ne može da se načudi tim rečima.
„Zar on misli da je moglo tako da mi to već ne bi uradili? Bošnjaci ne žele da pregovaraju niti razgovaraju ni o jednoj nadležnosti koja im je data nakon što su je oteli od Republike Srpske“, istakao je Dodik.
Naveo je da je Republika Srpska bila spremna da legalizuje Sud i Tužilaštvo BiH, ali da im se jasno propišu nadležnosti koje ne bi zadirale u entitetske, ali da ni to nije moglo.
„Mislim da je za sve u BiH najbolje da se vratimo kako se zna reći na fabrička podešavanja“, konstatovao je Dodik.
Dodao je da mora da podseti sve da je rat 1995. godine završen tako što je Republika Srpska odustala od nezavisnosti, ali i tako što joj je Ustav, odnosno Aneks 4 dao dovoljno jaku autonomiju da se kaže — „u redu, potpisujemo“.
Prema Dodikovoj oceni, od 1995. do 2021. godine prisutna je stalna, kako je naveo, brutalna otimačina nadležnosti, koja nikada ne bi bila provedena u redovnoj proceduri.
Dodik je kazao da su Srbima 1995. rekli da je ovo novo ustrojstvo BiH i ponudili ovo što imaju danas, rat ne bi bio završen, niti bi potpisali taj sporazum, preneo je RTRS.
„Sve pod izgovorom funkcionalnosti mi smo gubili jednu po jednu nadležnost. I šta imamo danas? Je li BiH funkcionalnija? Zašto nije kada ste nam uporno govorili ako ovo bude na zajedničkom nivou brže ćete se kretati ka EU. Jesmo li se brže kretali? Nismo“, rekao je, između ostalog, Dodik.
Zgrada Tužilaštva BiH - Sputnik Srbija, 1920, 16.10.2021
REGION
Dodik upitao tužioce: U kom članu Ustava BiH su institucije u kojima rade
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 16.10.2021
REGION
Novi udar na Dodika: Zatraženo hitno formiranje predmeta u Tužilaštvu BiH
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala