- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Deca u Srbiji u sve većem riziku: Kako zaštititi mlade da ne budu žrtva trgovine ljudima

CC0 / piksabej / Za vršnjačko nasilje nije odgovorna isključivo porodica...
 Za vršnjačko nasilje nije odgovorna isključivo porodica... - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2021
Pratite nas
Uoči Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, 18. oktobra, pokrenuta je digitalna platforma namenjena deci i mladima „Kako da se zaštitiš od trgovine ljudima“, čiji je cilj da se mladi, koji su u sve većem riziku da postanu žrtve, direktno informišu o tome kako da prepoznaju te rizike i kako da se zaštite.
U Srbiji i ostalim zemljama Zapadnog Balkana deca i mladi čine 66 odsto identifikovanih žrtava trgovine ljudima, od kojih su većina devojčice. Najugroženija su deca koja žive na margini društva i u disfunkcionalnim porodicama.
Ove godine, do septembra, u Srbiji su ukupno identifikovane 32 žrtve. Maloletno ih je bilo devet i to devojčica. Četiri su bile žrtve seksualne eksploatacije, dve radne eksploatacije, dve su bile prinuđene na brak, a jedna je bila prinuđena na vršenje krivičnih dela.

Platforma „Kako da se zaštitiš od trgovine ljudima“

Digitalnu platformu „Kako da se zaštitiš od trgovine ljudima“ pokrenuli su Udruženje za borbu protiv trgovine ljudima „Atina“ i Centar za prava deteta. Jelena Petrović iz Centra kaže da platforma deci daje odgovore na ključna pitanja o trgovini ljudima: šta je trgovina ljudima, kako da je prepoznaju, kako da uoče trgovca, ko su žrtve, kako da se zaštite i kome da se obrate.
„Ključ zaštite je u edukaciji, informisanju. Važno je razgovarati s decom otvoreno i o seksualnoj eksploataciji i o trgovini ljudima i o digitalnom nasilju. Što više informacija poseduju znaće da se bolje zaštite. Ovo ne sme biti tabu tema. Sve predrasude, koje pominjemo na platformi, više ne smeju biti predrasude“, ističe Jelena Petrović.
U izradi platforme učestvovali su i deca i mladi s kojima je Centar u kontaktu. Oni su imali uvid u sve sadržaje i davali komentare kako bi platforma bila razumljiva deci.
„Platforma značajno doprinosi, jer je prilagođena jeziku mladih i zato što su mladi kreirali za svoje vršnjake ono što misle da je značajno. Na platformi postoje i testovi znanja kroz koje deca mogu da provere svoje znanje o trgovini ljudima i nauče nove stvari“, predočava Andrijana Radojčić Nedeljković iz Udruženja „Atina“.
Na platformi je predstavljen i značaj Konvencije Saveta Evrope o borbi protiv trgovine ljudima – krovnog dokumenta o zaštiti žrtava trgovine ljudima.
© Foto : depositphotos / Rebenok plačetU izradi platforme učestvovali su i deca i mladi pri Centru za prava deteta.
Zlostavljanje dece - ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 15.10.2021
U izradi platforme učestvovali su i deca i mladi pri Centru za prava deteta.

Kampanja za podizanje svesti u Srbiji

Platforma je rezultat zajedničkog rada na projektu „Kampanja za podizanje svesti o trgovini decom u Republici Srbiji“, koji se sprovodi uz finansijsku podršku EU i Saveta Evrope.
„Platformu nameravamo da promovišemo i u školama, u formi radionica, u okviru kojih bismo razgovarali s decom na ovu temu i tako širili informacije. Nadamo se da ćemo doći do što većeg broja dece i svih ljudi koji su u kontaktu s njima i da ćemo o ovoj temi početi da govorimo otvoreno, jer većina dece ne zna šta je trgovina ljudima“, kaže Jelena Petrović.
Kampanju čine radionice, edukativni film o trgovini ljudima „Između sna i jave“ i platforma „Kako da se zaštitiš od trgovine ljudima“, koja predstavlja krunu celokupnog projekta.
„Kampanja se najviše bavi mladima u želji da doprinese tome da oni na jeziku koji razumeju i koji im je zanimljiv uče od drugih vršnjaka o ovom fenomenu, načinima na koje mogu da se zaštite, da prepoznaju trgovinu ljudima i pomognu drugim vršnjacima koji su u riziku od trgovine ljudima i prijave to krivično delo“, napominje Andrijana Radojčić Nedeljković.
Ukoliko sumnjate na trgovinu ljudima, prijavite je MUP-u na broj telefona 192, Centru za zaštitu žrtava trgovine ljudima na 063/610-590, Centru za bezbednost dece na internetu na 19833, organizaciji „Atina“ na 061/638-40-71 ili „Astra“ na 011/785-00-00.
Evropski dan borbe protiv trgovine ljudima ustanovio je Savet Evrope 2005. godine s ciljem da se podigne svest o važnosti punog sprovođenja Konvencije Saveta Evrope o borbi protiv trgovine ljudima. Cilj obeležavanja tog datuma je i informisanje javnosti i širenje informacija, znanja i najboljih praksi u oblasti borbe protiv trgovine ljudima i zaštite žrtava među različitim akterima na lokalnom, nacionalnom, regionalnom i evropskom nivou.
MUP Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2021
SRBIJA
Osumnjičeni da su terali osobu sa invaliditetom da prosi u Beogradu i daje im 100 evra dnevno
Ropstvo - Sputnik Srbija, 1920, 05.07.2021
Užas na severu Hrvatske: Držao roba 28 godina
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala