Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Četvrtina građana Srbije u riziku od siromaštva

© Sputnik / Sladjana RadenkovicSrpski dinar
Srpski dinar - Sputnik Srbija, 1920, 17.10.2021
Pratite nas
Svaki peti stanovnik Srbije zemlje nalazi se u riziku od siromaštva, naglašava se u najnovijem izveštaju Republičkog zavoda za statistiku pod nazivom „Siromaštvo i socijalna nejednakost u 2020. godini”, objavljenog povodom 15. oktobra, Svetskog dana siromaštva.
Stručnjaci nacionalne statističke ustanove objašnjavaju da se svake godine izračunava takozvana stopa rizika od siromaštva, a ovogodišnja računica pokazuje da se u najvećem riziku od materijalne bede nalaze deca i mladi, nezaposlene osobe kao i stanovnici ruralnih oblasti, odnosno one osobe koje žive same i čija su mesečna primanja manja od 22.000 dinara.
„Kada je reč o porodici, računica je sledeća: u riziku od siromaštva nalaze se domaćinstva s dvoje odraslih i jednim detetom uzrasta do 14 godina, čija su mesečna primanja ispod 39.600 dinara, kao i četvoročlana domaćinstva s dvoje odraslih i dvoje dece mlađih od 14 godina, koja mesečno zarađuju manje od 46.200 dinara. Posmatrano prema starosti, u najvećem riziku su deca i mladi od 18. do 24. godine, a u najmanjem osobe od 25. do 54. Očekivano, broj dece u porodici povećava rizik od siromaštva – više od trećine domaćinstava sa troje i više dece nalazi se u riziku od materijalne oskudice“,kaže Nataša Mijakovac iz Republičkog zavoda za statistiku, prenosi Politika.
Podaci svedoče da i samohrani roditelji s jednim ili više izdržavane dece teško sastavljaju kraj s krajem – da se 32 odsto „singl” roditelja nalazi u riziku od siromaštva. Osim njih, u nezavidnoj situaciji je i svaka druga nezaposlena osoba i skoro petina penzionera.
Iako je prema statističkim podacima stopa rizika od siromaštva u protekloj godini niža za 1,5 procentnih poena u odnosu na 2019., zabrinjava činjenica da stopa takozvanog subjektivnog siromaštva iznosi čak 88 odsto. To u statističkom prevodu znači da čak devet od deset građana Srbije spaja 1. sa 31. danom u mesecu.
Konkretno rečeno, na pitanje statističara „kako sastavljate kraj sa krajem”, 46 odsto osoba odgovorilo je – sa izvesnim teškoćama, 27 procenata – teško, a svaki sedmi građanin Srbije ocenjuje da veoma teško preživi mesec dana. Svaka druga osoba ne može da priušti sebi nedelju dana odmora van kuće, svaka sedma nema novac za meso ili ribu u obroku svakog drugog dana, trećina ne može da priušti neočekivani trošak u iznosu od 16.600 dinara, koji bi bio plaćen iz budžeta domaćinstva, a svaka deseta osoba ne može da obezbedi adekvatno zagrevanje stana. Svega osam odsto stanovnika izjavilo je da u Srbiji živi „prilično lako”, a dodatna četiri procenta naših sugrađana ocenjuje da živi „lako”.
Psiholog i istraživač Centra za demokratiju Sarita Bradaš upozorava da siromaštvo ugrožava skoro sve aspekte života jedne porodice i skreće pažnju na podatke Republičkog zavoda za statistiku koji pokazuju da su troškovi stanovanja u našoj zemlji previsoki za najveći broj naših sugrađana – više od polovine stanovnika Srbije smatra da troškovi stanovanja znatno opterećuju porodični budžet, a 43 odsto smatra da režije opterećuju „u izvesnoj meri”.
„Siromaštvo gura decu na socijalne margine, jer njihovi roditelji nisu u mogućnosti da izdvoje novac za nove školske knjige, troškove prevoza za odlazak u školu i plaćanje užine. Zbog toga mnoga deca u Srbiji odustaju od visokog obrazovanja i nastavljaju da se vrte u začaranom krugu siromaštva“, zaključuje ona.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala