- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ukrajinski general otkrio šta će pomoći da se vrati suverenitet zemlje

© Sputnik / Andreй Stenin / Uđi u bazu fotografijaProtest za podršku evrointegraciji Ukrajine na Trgu Nezavisnosti u Kijevu. Arhivska fotografija
Protest za podršku evrointegraciji Ukrajine na Trgu Nezavisnosti u Kijevu. Arhivska fotografija - Sputnik Srbija, 1920, 16.10.2021
Pratite nas
Vrhovni komandant Oružanih snaga Ukrajine general-major Valerij Zalužni izjavio je da je uveren da će „krv kozaka i ustanika“ pomoći da se vrati suverenitet zemlje.
„Branitelji Ukrajine već osmu godinu obuzdavaju rusku agresiju. Postali smo pouzdan štit Evrope. Kozačka i ustanička krv u našim venama vodi nas samo napred – do Pobede... Definitivno ćemo vratiti državni suverenitet Ukrajine na celoj njenoj teritoriji“, rekao je Zalužni, saopšteno je na stranici Generalštaba na Fejsbuku.
Rusija je više puta izjavljivala da nikoga ne namerava da napada, a izjave o „ruskoj agresiji“ koriste se kao izgovor za postavljanje više vojne tehnike NATO-a u blizini ruskih granica. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, ruska pretnja je „izmišljotina onih koji žele da profitiraju od svoje uloge prethodnice u borbi protiv Rusije i da za to dobiju neke bonuse i beneficije“.
Odnosi Moskve i Kijeva pogoršali su se zbog situacije u Donbasu. Ukrajinske vlasti su ranije više puta optuživale Moskvu za mešanje u unutrašnje stvari zemlje. U januaru 2015. godine Vrhovna rada usvojila je izjavu u kojoj se Rusija naziva „zemljom agresorom“.
Moskva negira optužbe ukrajinske strane i naziva ih neprihvatljivim. Rusija je više puta isticala da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala