- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Sirija optužila Izrael za ubistvo člana vlade

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaProvincija Kuneitra u Siriji
Provincija Kuneitra u Siriji - Sputnik Srbija, 1920, 16.10.2021
Pratite nas
Sirijska vlada optužila je izraelsku vojsku za ubistvo direktora Odeljenja za Golan pri kabinetu vlade Sirije Midhata Saliha, javila je novinska agencija SANA.
Prema navodima agencije, Salih je ubijen u subotu u sirijskoj provinciji Kuneitra „u oblasti Ain el Tina u blizini grada Majdal Šams (pod izraelskom okupacijom)“.
„Izraelski vojnik pucao je i ubio bivšeg zatvorenika dok se vraćao kući“, javila je SANA.
Agencija dodaje da su izraelske vlasti više puta hapsile Saliha „zbog pripadnosti pokretu otpora“ i da je on proveo više od 12 godina u izraelskim zatvorima. Nakon puštanja na slobodu, izabran je u sirijski parlament iz izbornog okruga koji uključuje Golansku visoravan koju je okupirao Izrael. Salih je poslednjih godina radio kao direktor Odeljenja za Golan u vladinom kabinetu.
„Savet ministara snažno je osudilo ovaj gnusan čin, naglasivši da ne iznenađuje što zločinačka izraelska okupacija ubija slobodne ljude i borce iz redova sinova Sirije i arapske nacije“, navodi se u saopštenju sirijske vlade.
Tokom Šestodnevnog rata 1967. godine Izrael je zauzeo i okupirao Golanske visoravni od Sirije, a anektirao ih je 1981. godine. Pripadnost planinske visoravni smatra se glavnim predmetom izraelsko-sirijskog sukoba, čiji su pokušaji rešavanja učinjeni pre izbijanja građanskog rata u Siriji.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala