- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Novi udar na Dodika: Zatraženo hitno formiranje predmeta u Tužilaštvu BiH

© SrnaMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 16.10.2021
Pratite nas
U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine zatraženo je hitno formiranje predmeta zbog medijskih istupa člana Predsedništva BiH Milorada Dodika „u kojima iskazuje pretnje teritorijalnom integritetu i najvišim institucijama BiH“.
Ovo je za portal Kliks potvrdio tužilac Džermin Pašić koji kaže da je službenom korespodencijom zatražio formiranje predmeta. Pašiću su se kasnije pridružili tužioci Izet Odobašić, Elvira Stanojlović i Saša Sarajlić.

"Poštovani, u odnosu na medijske istupe člana Predsedništva BiH Dodik Milorada u kojima iskazuje pretnje teritorijalnom integritetu i najvišim institucijama BiH, na način u kojem se u stepenu osnova sumnje ispunjavaju obeležja krivičnog dela iz Glave XVI Krivičnog zakona BiH, ukoliko to već nije učinjeno, iniciram hitno formiranje predmeta, a sve sa ciljem pravovremenog delovanja Tužilaštva BiH i krivičnopravne zaštite integriteta BiH", napisao je Pašić.

Pašić je naveo i kako prema utvrđenoj proceduri, on sam ne može formirati predmet po službenoj dužnosti, ali da to trebaju učiniti nadležni tužioci.
"U ispunjavanju osnovne dužnosti svakog tužioca u skladu sa članom 35. Zakona o krivičnom postupku BiH, a kako prema utvrđenoj proceduri formiranje i signiranje predmeta spisa nisam u mogućnosti delovati ex oficio (odnosno, sam otvoriti predmet) pozivam na preduzimanje potrebnih mera u cilju sprovođenja istrage, u predmetu koji će u skladu sa Pravilnikom o TCMS-u biti dodijeljen nekom od tužilaca Tužilaštva BiH", napisao je Pašić.
Nakon ovog zahteva čeka se odobrenje od Gordana Tadić, koja još uvek obavljafunkciju glavne tužiteljice.
Zgrada Tužilaštva BiH - Sputnik Srbija, 1920, 16.10.2021
REGION
Dodik upitao tužioce: U kom članu Ustava BiH su institucije u kojima rade
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala