- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Kakva je razlika između jugoslovenske i regionalne književnosti? I Orbita kulture

Kakva je razlika između jugoslovenske i regionalne književnosti? I Orbita kulture
Pratite nas
Kakva je razlika između jugoslovenske i tzv. regionalne književnosti, za „Orbitu kulture“ otkriva književnik Đorđe Matić, jedan od retkih pisaca sa prostora bivše Jugoslavije koji i danas ravnopravno pripada i hrvatskoj i srpskoj kulturi.
U razgovoru za Sputnjik, povodom dve nove objavljene knjige „Drugi zvuk“ i „Otrgnuto od zaborava“ Matić otkriva da li je hrvatski, srpski ili jugoslovenski pisac, koliko mu je višegodišnji egzil u Holandiji pomogao da sagleda vrednosti naše kulture i u kakvoj su vezi Njegoš i Filip Višnjić sa Tomom Zdravkovićem i Lepom Lukić.
Zašto se u Srbiji i Beogradu u kom nastupa već 30 godina oseća kao Srbin i među svojima, za Orbitu kulture otkriva proslavljeni violinista Julijan Rahlin.
Kako je pozorište Boško Buha proslavilo 71. rođendan, koje su predstave odigrane u trodnevnom pozorišnom maratonu koji je protekao u znaku sećanja na nedavno preminulog člana kuće, glumca Nenada Nenadovića, objašnjava upravnik ovog dečjeg teatra dramski pisac Igor Bojović.
U danu kada je u Beogradskom dramskom pozorištu otvorena izložba fotografija proslavljenog glumca Radeta Markovića, u znak obeležavanja stogodišnjice od rođenja, njegov sin reditelj Goran Marković za Sputnjik otkriva šta su najsnažnija sećanja na oca i na čemu mu je najviše zahvalan.
Zbog čega je važna pojava prve od četiri planirane knjige iz edicije „Život i stvaralaštvo žena članova Srpskog učenog društva, Srpske kraljevske akademije i Srpske akademije nauka i umetnosti“, da li smo ponosni na činjenicu da je naša Katarina Ivanović postala član ove inače izrazito muške institucije još krajem 19. veka, a da je francuska akademija u svoje redove prvu ženu, Margarit Jursenar uvela tek 1980, saznajemo u razgovoru sa akademicima Milicom Stevanović i Jasminom Grković Mejdžor.
O velikoj retrospektivnoj izložbi dela Vladimira Veličkovića, koja se 20. oktobra otvara u Muzeju savremene umetnosti, razgovaramo sa Žaklinom Ratković i Svetlanom Mitić, autorkama ove postavke.
Kako protiče snimanje novog dugometražnog igranog filma Izolacija“ sa Milošem Bikovićem u glavnoj ulozi, koje je počelo pre nekoliko dana na Tari, za „Orbitu“ objašnjava reditelj Marko Backović.
Emisiju „Orbita kulture“ možete slušati na talasima Studija B, subotom od 10.00 do 12.00 sati, kao i na našem kanalu na Jutjubu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala