- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Dodela „Zlatnog globusa“ odložena za januar

© AFP 2023 / VALERIE MACONDodela Zlatnog globusa u onlajn formatu
Dodela Zlatnog globusa u onlajn formatu - Sputnik Srbija, 1920, 16.10.2021
Pratite nas
Udruženje holivudskih stranih novinara, koje organizuje godišnju dodelu nagrada „Zlatni globus“, saopštilo je u petak da će u januaru ipak uručiti nagrade za televizijska i filmska ostvarenja uprkos tome što je televizijska mreža En-Bi-Si u maju odlučila da ovo neće emitovati.
Nakon brojnih kritika udruženju zbog etičkih pitanja i nedostatka rasne raznolikosti u svom članstvu, En-Bi-Si je odustao od televizijskog prenošenja „Zlatnog globusa“. Članovi grupe takođe su optuženi za seksističke i rasističke primedbe i traženja usluga od poznatih ličnosti i studija.
U saopštenju za javnost naveli su da će nominacije biti objavljene 13. decembra i da će biti domaćini 79. godišnje ceremonije dodele „Zlatnih globusa“ 9. januara. Grupa nije objavila da li će dodela biti emitovana na televiziji.
Udruženje je u maju pristalo da zaposli još pripadnika drugih rasa i izvrši druge promene, a u julu je zabranilo svojim članovima da primaju poklone i besplatna putovanja od filmskih studija i TV mreža koji traže nagrade za svoje emisije i zvezde.
Svečana dodela „Zlatnih globusa“, kojoj su prisustvovale zvezde i rukovodioci filmske industrije, vodila se kao jedna od najvećih godišnjih holivudskih dodela nagrada uoči dodele „Oskara“.
Međutim, nakon istrage koju je u februaru objavio Los Anđeles tajms i koja je pokazala da grupa od 87 novinara nije imala pripadnike crne rase, dodela je izgubila prestiž pa su mnogi odlučili da je bojkotuju.
Skarlet Johanson i drugi kritičari, uključujući „Netfliks“, „Amazon Studios“,“Vorner medija“ i desetine vodećih holivudskih reklamnih kompanija, rekli su da više neće raditi sa udruženjem koje je u organizaciji ako ne napravi dalekosežne promene.
Tom Kruz je u maju zbog istih razloga vratio tri osvojene statue „Zlatnog globusa“, preneo je Kliks.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala