Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Američki ambasador nema osećaj da su Srbi rusofili

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICEntoni Godfri
Entoni Godfri - Sputnik Srbija, 1920, 16.10.2021
Pratite nas
Američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri smatra da sada postoji dovoljno političke volje da se pronađe rešenje oko problema Kosova i Metohije, kao i da je izazov da ono bude dugotrajno, ali da ne može biti nametnuto sa strane već da mora da proizađe iz dogovora Beograda i Prištine.
Godfri se osvrnuo na kritike koje se odnose na njegovo navodno mešanje u unutrašnja pitanja Srbije i rekao da pošto one stižu i od vlasti i od opozicije, misli da je na pravom mestu. On smatra da bojkot izbora opozicije ne bi bio dobar za demokratiju u Srbiji.
Američki ambasador ima utisak da Srbi nisu toliki rusofili kakvim ih predstavljaju već da su odlučili da budu deo Evropske unije, a nije siguran da li Rusija deli američki i evropski cilj da podrži Srbiju da uđe u EU.
Priznao je da je prošlost odnosa Srbije sa SAD i NATO puna izazova i naglasio da je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izrazio javno žaljenje zbog civilnih žrtava 1999, što je, kako je rekao, i sam uradio.
Ističe da nije njegov posao da bude angažovan u pravljenju boljeg političkog okruženja u zemlji, ali da to ne znači da nema problema, a pomenuo je navode kancelarije OEBS o medijskoj sceni gde misli da treba da dođe do napretka.
Američki diplomata smatra da je prirodno da se nakon dve godine njegovog službovanja u Beogradu govori o njegovom nasledniku, ali je poručio da je on trenutno ambasador SAD u Srbiji i da nastavlja da bude fokusiran na svoj posao.
Godfri misli da je prvi američki diplomata u Beogradu Judžin Skajler dobro opisao naš mentalitet kada je pre 140 godina rekao da su Srbi "iskreni, direktni i konzervativni narod", što je po njemu i danas u velikoj meri tačno.
Kao najkorisniji savet koji je dobio o Srbiji i Srbima, Godfri navodi da je to da bude otvoren i iskren zato što, kaže, Srbi imaju detektor za gluposti i foliranje, odnosno znaju kada je neko neiskren.
Naveo da je tokom svog službovanja proputovao skoro celu zemlju, da voli da posećuje naše kafane, da je naučio da kuva srpska jela, da govori srpski, piše ćirilicom i da se oseća Beograđaninom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala