- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

„Ziđinu“ skočila vrednost na berzi zbog Srbije: Počinje veliki projekat kod Bora

RTB Bor - Sputnik Srbija, 1920, 15.10.2021
Pratite nas
Kineskoj kompaniji „Ziđin majning“ skočila je vrednost akcija na berzi, pošto su objavili da će započeti eksploataciju bakra i zlata na novom nalazištu u Srbiji.
Akcije kineske kompanije, koja je vlasnik nekadašnjeg RTB Bor, skočile su na hongkonškoj berzi za 13 odsto, a uz kasniji neznatni pad, ukupan rast vrednosti akcija „Ziđina“ bio je 8,2 odsto, prenosi „Market voč“.
„Ziđin“ je prethodno saopštio da je dobio dozvolu države Srbije za eksploataciju u gornjoj zoni nalazišta Čukaru Peki, te da će početi iskopavanja.
Rezerve u toj zoni procenjene su na 1,28 miliona tona bakra i 81 tonu zlata, saopšteno je iz „Ziđina“. Planirano je da se godišnje iskopa oko 3,3 miliona tona rude. Prema procenama iz kineske kompanije, taj projekat imaće produkciju od 50.000 tona bakra i tri tone zlata u 2021. godini.
Eksploatacija na nalazištu Čukaru Peki dolazi u trenutku kada cena bakra na svetskim tržištima raste, kako procenjuje „Goldman Saks“. Očekuje se značajna nestašica tog metala u poslednjoj četvrtini godine i „globalne zalihe bakra mogu da padnu na istorijski nisku vrednost do kraja 2021.“, procenjuje ta investiciona banka. Oni očekuju da bi cena bakra na svetskim tržištima do kraja godine mogla da dostigne 10.500 dolara po toni, prenosi „Market voč“.
Kako je ranije izjavila ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, Srbija će otvaranjem novog rudnika postati drugi proizvođač bakra i zlata u Evropi.
Fabrika za proizvodnju bakarne žice - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2021
Srbija od jeseni drugi proizvođač bakra i zlata u Evropi
Berza - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2021
EKONOMIJA
Gradić u Bosni uzdrmao Londonsku berzu: U igri 100 miliona dolara, novac stiže i do Srbije
Detalj iz spota Rio Tinta - Sputnik Srbija, 1920, 08.10.2021
EKONOMIJA
Kako je srpski litijum u spotu Rio Tinta spasio planetu Zemlju /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala