- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Vlada Republike Srpske podnela krivičnu prijavu protiv direktora Agencije za lekove BiH

© Sputnik / Aleksandar MilačićVlada Republike Srpske u Banjaluci
Vlada Republike Srpske u Banjaluci - Sputnik Srbija, 1920, 15.10.2021
Pratite nas
Vlada Republike Srpske uputila je danas krivičnu prijavu Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci, protiv Aleksandra Zolaka, direktora Agencije za lekove i medicinska sredstva BiH, zbog izvršenog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja.
U prijavi se, između ostalog, navodi da Zolak, duži vremenski period, počev od 24. septembra, u kontinuitetu koristi svaku priliku uključujući medijski nastup na teritoriji Republike Srpske i BiH kako bi iznosio netačne, dvosmislene i neproverene informacije kao i informacije koje su suprotne utvrđenom činjeničnom stanju utvrđenom od strane stručnih institucija.
Te informacije odnose se na upotrebu kiseonika u bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj u smislu da se umesto kiseonika koji ima medicinska svojstva za lečenje pacijenata koristi industrijski kiseonik.
Zolak je, navodi se dalje u prijavi, iznosio neistine iako je Vlada Republike Srpske odmah nakon pojavljivanja u javnosti pomenutih dezinformacija angažovala referentnu laboratoriju iz Srbije koja je izvršila uzorkovanje kiseonika koji se koristi u medicinskim ustanovama u UKC Srpske i bolnici u Prijedoru, saopšteno je iz Vlade Srpske.
Rezultati analize i ispitivanja, kako se podseća, jasno su pokazali da se u obe zdravstvene ustanove koristi kiseonik koji ispunjava sve propisane uslove za lečenje pacijenata i da čak ima veći procenat medicinskih karakteristika i svojstava od onih koji su standard u farmakologiji i medicini, preneo je RTRS.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala