- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Uprkos sankcijama: Rusija treća na listi najvećih izvoznika u EU

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastava Evropske unije u zgradi Saveta Evrope u Strazburu
Zastava Evropske unije u zgradi Saveta Evrope u Strazburu - Sputnik Srbija, 1920, 15.10.2021
Pratite nas
U periodu od januara do avgusta 2021. godine Rusija je u zemlje Evropske unije izvezla robu u vrednosti od 94,6 milijardi evra, što joj je omogućilo da se zadrži na trećem mestu na listi najvećih zemalja-izvoznika u EU na koje je dospela u prvih šest meseci ove godine, objavila je evropska agencija za statistiku „Evrostat“.
Od januara od avgusta ove godine izvoz iz Rusije je povećan za 48,7 odsto u poređenju sa istim periodom 2020. godine (63,6 milijardi evra). Pored Rusije, među tri najveća izvoznika u EU su Kina (285,9 milijardi evra) i Amerika (145,8 milijardi evra).
Izvoz robe iz zemalja EU u Rusiju takođe se povećao u prvih osam meseci ove godine, ali samo za 13,6 odsto – sa 50,7 na 57,6 milijardi evra.
Najveći uvoznici proizvoda iz EU su Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Kina i Švajcarska.
Ukupna vrednost izvezene robe iz zemalja EU u druge zemlje u periodu od januara do avgusta iznosi 1,4 biliona evra, što je za 13,8 odsto više nego za isti period prošle godine. EU je uvezla robu u vrednosti od 1,31 bilion evra.
Podsetimo, EU je 2014. godine uvela sankcije Rusiji u vezi sa događajima u Ukrajini i ujedinjenjem sa Krimom. Između ostalog, uvedene su ograničavajuće mere koje se odnose na trgovinu, finansije i vojnu sferu. Kao odgovor na to Rusija je uvela zabranu uvoza niza prehrambenih proizvoda iz zemalja EU.
Brisel - Sputnik Srbija, 1920, 10.09.2021
RUSIJA
EU produžila sankcije Rusiji po 15. put
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala