- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Nemačka na pragu nove vlade, bez partije Angele Merkel, dogovoreni osnovni principi

© AP Photo / Kay NietfeldAnalena Berbok, Olaf Šolc i Kristijan Lindner
Analena Berbok, Olaf Šolc i Kristijan Lindner - Sputnik Srbija, 1920, 15.10.2021
Pratite nas
Čelnici Socijaldemokratske partije Nemačke (SDP), Zelenih i Slobodarske partije (FPD) preporučili su svojim stranačkim organima formalni početak koalicionih pregovora o formiranju zajedničke vlade.
Ove tri stranke vode razgovore o mogućnostima za formiranje takozvane “semafor koalicije”. Sada su stigli na korak od dogovora, pošto su lideri usaglasili osnovna načela delovanja vlade, a ostalo je da partijski organi odobre pregovore, prenose nemački mediji.
„Nemačkoj treba stabilna i pouzdana vlada koja će pristupiti izazovima naše zemlje. Naši razgovori su pokazali da u tome možemo uspeti“, navodi se u nacrtu dokumenta.
Zeleni, za početak koalicionih pregovora moraju dobiti odobrenje skupštine stranke, a prema pisanju medija oni su već preduzeli pripreme za održavanje sastanka u nedelju.
Kod FPD odlučuju samo najviši stranački organi, dok SPD ima lakši postupak, odlučuje samo Predsedništvo.
Kako se navodi u nacrtu dokumenta, lideri potencijalne vladajuće koalicije obećavaju da neće uvoditi nove poreze, neće smanjivati penzije niti povećavati granicu za odlazak u penziju, smanjiće cenu struje za domaćinstva i podići minimalac na 12 evra na sat. Takođe, kako navode u dokumentu, zalagaće se za širenje ekoloških energetskih izvora i ukidanje uglja kao energenta.
Olaf Šolc, kandidat SDP za kancelara, rekao je da su se složili oko dokumenta koji će biti osnova za odluku partija. Najavio je i „najveći projekat industrijske modernizacije u poslednjih 100 godina“.
Inače, Šolcu se daju i najveće šanse da bude novi kancelar.
Kako navodi nemački SNA njuz, u istraživanjima njega za to mesto podržava 92 odsto simpatizera SDP, 81 odsto simpatizera Zelenih i 78 odsto simpatizera FDP.
Olaf Šolc - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2021
SVET
Šolc objavio da je on novi kancelar Nemačke
Zgrada Rajhstaga u Berlinu - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2021
RUSIJA
Ruski pogled na nemačke izbore: Đavo se krije u detaljima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala