- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Fejs pej“: Od danas u moskovskom metrou novi sistem za plaćanje karata /video/

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaSistem Face Pay u Moskovskom metro
Sistem Face Pay u Moskovskom metro - Sputnik Srbija, 1920, 15.10.2021
Pratite nas
Servis „Fejs pej“ („Face Pay“), pomoću koga se karta u metrou plaća raspoznavanjem lica, počeo je danas sa radom na svim stanicama moskovskog metroa, saopštio je za Sputnjik zamenik gradonačelnika Moskve za transport Maksim Liksutov.

„Po nalogu gradonačelnika Moskve puštamo u rad ‘Face Pay’ – plaćanje karte pomoću raspoznavanja lica. Moskva je prvi grad na svetu gde je ovakav sistem počeo masovno da se koristi na nešto više od 240 metro stanica. Na svetu nema sličnih sistema po kvalitetu i udobnosti za putnike. Podvlačim, ‘Face Pay’ samo jedan način za plaćanje karte. Priključivanje na servis je dobrovoljno u slučaju da putnik oceni da mu je tako lakše“, rekao je Liksutov.

Da bi se koristile usluge servisa „Face Pay“ u metrou neophodno je da se učita fotografija putnika, kartica za plaćanje i metro kartica putem aplikacije „Moskovski metro“. Privatnost će biti na najvećem mogućem nivou, jer su podaci šifrovani. Kamera na turniketu čita biometrijski ključ. Odnosno, upoređuju se biometrijski ključevi korisnika servisa „Face Pay“, a ne crte lica ili lični podaci.
Prema rečima Liksutova, tokom prolaska je potrebno pogledati u kameru, a novac za plaćanje se automatski skida sa kartice. Procedura plaćanja je ista kao plaćanje platnim karticama banke. Vlasti navode da je ovo veoma pogodan način za plaćanje karte.
„Kako bi ušli u metro putnicima nije potrebna ni karta, ni smartfon – dovoljno je da pogledaju u kameru na turniketu. To je veoma zgodno. Prema našim prognozama u naredne dve do tri godine 10-15 odsto putnika će koristiti ‘Face Pay’. U slučaju veće potrebe povećaćemo i broj turniketa“, objasnio je Liksutov.
Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin je na društvenoj mreži „VKontakte“ napisao da je nov način plaćanja veoma udoban i savremen i dodao da će se i dalje raditi na usavršavanju tehnologije.
Parada tramvaja u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2021
RUSIJA
U Moskvi se pripremaju za prvi bespilotni tramvaj
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala