- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Amerika je posle šest godina shvatila ko je „profesor“ iz Srbije /video/

© REUTERS / Kyle TeradaKarmelo Entoni i Nemanj Bjelica
Karmelo Entoni i Nemanj Bjelica - Sputnik Srbija, 1920, 15.10.2021
Pratite nas
Drejmond Grin, dugogodišnji košarkaš Golden Stejt Voriorsa, otkrio je da nije znao da je Nemanja Bjelica polivalentan igrač, odnosno da nije samo klasičan šuter i da može da doprinese ekipi na više različitih načina.
Nemanja Bjelica je poznat kao košarkaš koji ima sjajan osećaj, kako za pâs, tako i za skok, prostor, a na sve to je i odličan šuter.
Bar je to bio slučaj u Evropi.
Kao mlad košarkaš, sa visinom od 209 centimetara, igrao je i plejmejkera u Crvenoj zvezdi, zahvaljujući viziji tadašnjeg trenera crveno-belih, a sadašnjeg selektora Srbije Svetislava Pešića, što mu je kasnije pomoglo da bude svestran igrač i bude proglašen za MVP Evrolige.
Međutim, stvari su se dramatično promenile kada je otišao u NBA, ekipe su ga stavile u kalup klasičnog trojkaša, takve je uloge imao u Minesoti i jedno vreme u Sakramentu, i američki košarkaši, kako nisu gledali Evroligu, znaju ga samo kao šutera.
To se potvrdilo i u izjavi Drejmonda Grina koji je rekao da ga je Bjelica iznenadio što je mnogo više od šutera.
„Nisam znao da Beli zna ovako dobro da igra kada spusti loptu na parket. Baš nisam znao“, rekao je Grin.
„Nakon toga sam proveo malo vremena s njim i rekao mi je: 'Da čoveče, dok sam igrao u Evropi bio sam MVP. Ovako sam igrao. Kreirao sam za druge, pogađao šuteve'. Na to sam mu odgovorio da nisam imao blage veze“, dodao je.
Sa jedne strane svim srpskim navijačima treba da bude drago kada budući član Kuće slavnih pohvalno priča o Bjelici, ali sa druge pokazuje koliko je Beli loše korišćen sve vreme u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu.
Bjelica, kom je nadimak „profesor“, je u NBA došao sa 27 godina i prve tri sezone nosio je dres Minesote koja je na startu pogrešila kako da koristi prednosti bivšeg MVP Evrolige.
Srpski košarkaš bio je klasičan šuter, neko ko čeka loptu, u ćošku ili na 45 stepeni, i jednostavno nije uspeo da nametne svoju igru u NBA.
Situacija se neznatno promenila kada je 2018. odlučio da prihvati poziv Sakramento Kingsa, zaigrao je više i konačno je u sezoni 2019/2020 pokazao koliko može, iako je delovalo da je blizu povratka u Evropu.
© Foto : FIBANemanja Bjelica
Nemanja Bjelica - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2021
Nemanja Bjelica
Na terenu je provodio rekordnih 28 minuta, a prosečno je beležio 11,5 poena, 6,4 skokova i tri asistencije.
Tada je pokazao Amerikancima da može da bude mnogo više od klasičnog šutera, ali prethodne godine začuđujuće je malo igrao i na kraju je trejdovan u Majami u kom nije provodio mnogo vremena na terenu.
Opet, očekivao se povratak u Evropu, ali Voriorsi su odlučili da povuku potez i dovedu ga.
Za sada deluje da su se obe strane pronašle, kako Bjelica u Golden Stejtu, tako i Golden Stejt Bjelicu.
To potvrđuje i Drejmond Grin, te sa ushićenjem čekamo da vidimo kako će Beli izgledati na terenu sa Stefom Karijem i ostalim igračima.
Naravno, ostaje žal što Bjelica na startu karijere nije došao u neke Voriorse koji bi znali da mu prepoznaju talenat, pa se danas ostali košarkaši ne bi čudili njegovim košarkaškim znanjem.
To je napisao i američki novinar Nejt Dankan.
„Bjelica je s razlogom bio MVP Evroliga i nije bio samo šuter kada je došao u NBA. Nažalost, nijedan tim ga nije iskoristio na pravi način, kao igrača koji će se nešto pitati na terenu“.
NBA sezona kreće 19. oktobra i videćemo da li će Bjelica imati najbolju takmičarsku godinu u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu.
Kanađanin sa srpskim pasošem: Doživotno ću biti ponosni Srbin!
Posle Kalinićeve izjave o Kosmetu oglasile se Delije: „Ovo je poslednje upozorenje“
Bjelica i rezervisti Voriorsa srušili Lejkerse /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala