- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski ratni brod sprečio američki razarač da povredi granicu Rusije

CC BY-SA 2.0 / Mass Communication Specialist 3r / Američki razarač "Čejfi" USS Chafee (DDG 90)
Američki razarač Čejfi USS Chafee (DDG 90)  - Sputnik Srbija, 1920, 15.10.2021
Pratite nas
Američki razarač pokušao je da naruši državnu granicu Rusije u Japanskom moru, ali ga je u tome sprečio veliki protivpodmornički brod Tihookeanske flote „Admiral Tribuc“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Kako se navodi, oko 17 časova po lokalnom vremenu razarač „Chafee (DDG 90)“ američke Ratne mornarice, koji se već nekoliko dana nalazi u Japanskom moru, približio se teritorijalnim vodama Rusije i „pokušao da pređe državnu granicu“.
Brod „Admiral Tribuc“ koji se nalazio u tom području je putem međunarodnog kanala za vezu upozorio strani brod da su takvi postupci nedopustivi. Ističe se da je američki brod takođe bio obavešten da se nalazi u području zatvorenom za plovidbu zbog „artiljerijskih paljbi u okviru zajedničkih rusko-kineskih vežbi 'Pomorska saradnja 2021' koje se održavaju od 14. do 17. oktobra“.
Međutim, nakon primljenog upozorenja, Amerikanci su signalizirali da podižu helikopter sa palube i da ne mogu izmeniti rutu.
„Razarač 'Chafee' je pokušao da naruši državnu granicu Rusije u zalivu Petar Veliki“, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
Delujući u okviru međunarodnih pravila plovidbe, brod „Admiral Tribunec“ je krenuo da otera uljeza od ruskih teritorijalnih voda.

„Kada se posada američkog razarača uverila u odlučnost posade ruskog broda da spreči narušavanje državne granice, 'Chafee' je promenio pravac i u 17.50 se okrenuo nazad kada je od broda 'Admiral Tribunec' bio udaljen manje od 60 metara. Postupci posade razarača 'Chafee' američke Ratne mornarice predstavljaju grubo kršenje međunarodnih pravila za sprečavanje sudara brodova na moru i rusko-američkog međuvladinog sporazuma o sprečavanju incidenata na otvorenom moru i u vazdušnom prostoru iznad njega iz 1972. godine“, saopštava ruska vojska.

U saopštenju se dodaje da protivpodmornički brod „Admiral Tribuc“ nastavlja da izvršava zadatke u Japanskom moru.

O razaraču

Američki razarač „Chafee“ spada u klasu razarača „Arleigh Burke“. Brod može da razvije brzinu do 32 čvora, a posadu čini 380 ljudi.
Glavno naoružanje razarača je 96 lansirnih kontejnera sistema „Aegis“ koji mogu biti opremljeni različitim raketama kao što su „Tomahawk“ ili raketama PVO-PRO „Standard Missile 3“.
Razarač poseduje različito artiljerijsko naoružanje i šest torpednih cevi. Avijacionu grupu razarača čine dva helikoptera SH-60.
Višenamenski lovac Su-30SM  - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2021
Nakon incidenta sa britanskim razaračem i Amerikanci pokušali da preseku rusku granicu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala