- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zaharova Briselu i Kijevu: Vojna misija u Ukrajini – nepromišljen korak

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2021
Pratite nas
Moskva poziva Kijev i EU da odustanu od nepromišljenih planova za razmeštanje vojno-trenažne misije u Ukrajini jer će ona doprineti eskalaciji napetosti u Donbasu, rekla je portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova.
„Realizacija te inicijative, koja je, uzgred, direktno u suprotnosti sa Minskim sporazumima, doprineće militarizaciji Ukrajine i eskalaciji napetosti u Donbasu, podstaći će vlasti u Kijevu da i dalje sabotiraju Minske sporazume. S tim u vezi pozivamo da se odustane od tog, blago rečeno, nepromišljenog koraka“, rekla je Zaharova na redovnom brifingu na novinare.
Portparolka MIP je rekla i da će Moskva odgovoriti na to što je Brisel proširio sankcije prema Rusiji.
„Taj neprijateljski korak EU neće ostati bez našeg odgovora“, rekla je ona povodom odluke Unije da proširi spisak personalnih sankcija prema fizičkim licima iz Rusije i Ukrajine zbog „narušavanja teritorijalne celovitosti, suvereniteta i nezavisnosti Ukrajine“.
Ona je pozvala Evropu da umesto sankcija prizna svoju odgovornost pred narodom Ukrajine za aktuelnu krizu, za „sve one eksperimente koje su sprovodili nad ukrajinskim narodom“.
Zaharova je navela da je od jula prošle godine primirje u Donbasu prekršeno više od 60.000 puta prema podacima monitoring misije OEBS-a.

„U poslednje dve nedelje monitoring misija je registrovala oko 3.000 incidenata sa upotrebom vatrenog oružja na liniji razdvajanja, a od jula prošle godine, odnosno u periodu od preko godinu dana otkako je Ukrajina potpisala dodatne mere u cilju jačanja režima prekida vatre, broj kršenja je premašio 60.000. Zamislite se nad tim ciframa“, rekla je Zaharova.

Kako je dodala, Kijev na rečima obećava da će rešiti konflikt u Donbasu a na delu čini sve da situacija dospe u ćorsokak.
Pripadnici Oružanih snaga Ukrajine na vojnim vežbama na Rovnjenskom poligonu - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2021
RUSIJA
Rusija optužuje OEBS: Zašto ignorišete zločine Kijeva u Donbasu?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala