- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

„Ne plašimo se nikoga“ – poklič pred odlučujući juriš Srbije

© AFP 2023 / ANDREJ ISAKOVICFudbaleri Srbije
Fudbaleri Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2021
Pratite nas
Obećano – ispunjeno! Piksi i fudbaleri Srbije najavili su šest bodova u mečevima protiv Luksemburga (1:0) i Azerbejdžana (3:1). Kvalifikacije za plasman na Mundijal staće u utakmicu sa Portugalijom u Lisabonu 14. novembra, kao što se i očekivalo. Moto generacije je da se ne plaši nikoga, to potvrđuju reči i selektora i igrača, ali i legendi.
Fudbalskoj Srbiji preostaje samo da veruje na reč legendi, ali ne tek tako na „slepo“.
Naprotiv! Mnogo toga dobrog je učinjeno, promenjeno otkako je u martu stigao Stojković i narod je (po)vratio veru u nacionalni tim i sada svi nestrpljivo priželjkuju veliko finale protiv Ronalda, Feliksa, Silve i ostalih „fudbalskih aždaja“.
Sistem igre 3-1-3-1-2 u ofanzivnoj formaciji, a u defanzivi 5-1-1-3 funkcioniše, ima prostora za napredak, pošto Srbija samo na jednom meču u kvalifikacijama nije sačuvala mrežu, i to u Luksemburgu (1:0), ali stvara se veliki broj prilika i igra se na gol više.
© Foto : Grafika: Chosen11Fudbalska reprezentacija Srbije
Fudbalska reprezentacija Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2021
Fudbalska reprezentacija Srbije
To je taj ofanzivni fudbal na kojem insistira nekadašnja desetka Jugoslavije, koja je identičan stil igre forsirala na klupama Nagoje i Gvangdžoua, samo što sa Srbijom ima daleko više resursa jer su igrači kvalitetniji na svim pozicijama, pa su rezultati došli do izražaja.
Ubedio je Stojković fudbalsku Srbiju da može s prvog mesta da se odleti u Katar na Svetsko prvenstvo. U razgovoru za Sputnjik sport Miloš Veljković je iz prve ruke potvrdio da svi reprezentativci 100 odsto veruju u trijumf u Lisabonu, dok je legendarni golman Sent Etjena i Partizana Ivan Ćurković takođe izrazio optimizam povodom svega što je uradio Piksi.
„Dobro izgleda ova Piksijeva ekipa, fino je to ukomponovao i zaista dobro vodi. Dogodi se neka mala nesmotrenost, kao ono s Rajkovićem, ali greške se dešavaju, a najbitnije je da se isprave i da se nadoknađuju golovima“, počeo je razgovor Ćurković.
Nekadašnji golman Jugoslavije kog smo zatekli na meču Partizan – Trajal u Kupu Srbije, poručio je u telefonskom razgovoru da i te kako veruje u Piksijeve reči da Orlove ne zanima baraž.
„To će očigledno biti najteža utakmica u kvalifikacijama, ali u njoj ponekad dođu do izražaja neke vrednosti određenih igrača. Sigurno da ne treba gubiti nadu. Mi smo ekipa sposobna da napravi dobar rezultat. Zaista verujem da možemo, pokazali su to momci tokom kvalifikacija, dobro su ukomponovani što se videlo protiv Azerbejdžana koji je prijatno iznenadio. Svi su očekivali da igraju 'bunker', a oni su se pokazali u dobrom svetlu. Sve pohvale njihovom izuzetnom golmanu koji je u nekoliko navrata imao vrhunske intervencije, pre svih kada je zaustavio udarac Aleksandra Mitrovića“, ističe legenda Partizana.
Ćurković koji je sa Sent Etjenom osvojio četiri šampionske titule, a branio je i u finalu Kupa Evropskih šampiona 1976. godine, prokomentarisao je i kiks Rajkovića kada ga je „ponela“ lopta pa je uzeo da dribla, što je Srbiju koštalo primljenog gola.
„Desi se, jednostavno... Mala nesmotrenost koja se dešava, ali ništa strašno i nešto od čega ne treba praviti dramu. Kao što se promaši penal, promaši šansa, tako i ovo može golmanu da se dogodi. Obično golmani gledaju kome da dodaju loptu u takvim situacijama, a nemaju tu sposobnost kao igrači da barataju nogama. Verovatno je gledao kome da doda, kasnije je malo jače udario loptu i dao for, i dogodilo se to što se dogodilo. Golmanove greške svi vide kao na dlanu, to je odavno poznata stvar. Bitna je reakcija, koju je Rajković pokazao, kao i kompletna ekipa. Sigurno da je bio relaksiran kada je pao drugi, kasnije i treći gol“, poručio je Ivan Ćurković.
Sputnjik je kontaktirao i Miloša Veljkovića, neposredno pred poletanje sa beogradskog aerodroma za Nemačku, gde je krenuo put Bremena jer ga za vikend očekuju klupske obaveze sa Verderom.
Iskusni štoper nanizao je tri utakmice kao starter u najdražem dresu (Irska, Luksemburg, Azerbejdžan), pokazavši da Piksi može da se osloni na njega u svakom trenutku.
I zaista, Veljković mu je vratio na najbolji mogući način. Ne samo da je pozadi delovao hladnokrvno i samouvereno, već je uspeo da upiše i asistenciju u Luksemburgu kada je uposlio Dušana Vlahovića za bitna tri boda.
„Drago mi je što mi je selektor ukazao poverenje, koje sam, nadam se, opravdao. Nije lako pošto se stalno rotiramo u toj poslednjoj liniji ali mislim da ko god da se nađe na terenu, da se odlično razumemo. Odgovara mi taj stil igre koji mister forsira,. U reprezentaciji sam već nekoliko godina, imamo puno zajedničkih treninga i utakmica i potpuno mi je nebitno da li sam levo, desno ili u sredini u toj poslednjoj liniji. A što se tiče asistencije, nije to bila uigrana akcija, više je bilo instiktivno dodavanje i njegov dobar tajming. Vlahović poseduje top kvalitet, imamo tri različita strašna špica - njega, Mitrovića i Jovića“, iskren je Miloš.
Veljković je bio deo reprezentacije koja je bila akter Mundijala u Rusiji 2018. godine, pa smo iz prve ruke zatražili odgovor koliko se zapravo njegova igra promenila iz perioda kada je selektor bio Krstajić, do danas kada sarađuje sa Stojkovićem.
„Mislim da imam dosta više iskustva, kako zbog utakmica odigranih u klubu, tako i u reprezentaciji. Dosta su mi se 'usporile' utakmice, mnogo lakše mi pada da donosim brze odluke što je za štopera jako bitno. Ne volim da pričam o sebi, najbitnije je da gazimo da smo savladali i Luksemburg i Azerbejdžan i pripremili sve za finale sa Portugalijom“, jasan je Veljković.
Nekadašnji štoper Totenhema i Bazela koji trenutno sa Verderom igra u drugoj nemačkoj ligi – Cvajti, nema dilemu da Orlovi mogu da nokautiraju Portugaliju u Lisabonu.
Uz to, Veljković je potvrdio Piksijeve reči date Sputnjiku, da je atmosfera u timu bila mirna i stabilna na poluvremenu duela sa Azerbejdžanom čak i posle kiksa koji je doživeo Rajković.
Dragan Stojković Piksi, selektor fudbalske reprezentacije Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2021
SPORT
Momenat zbog kojeg se Srbija „zaledila“: „Vladala je tišina...“ /video/
Selektor je reporteru Sputnjika ukazao da o svemu mogu da govore i igrači, to je ovoga puta bio Veljković.
„Mirni smo i pozitivni. Čak i posle tog primljenog gola protiv Azerbejdžana, kao što je selektor rekao posle utakmice, znali smo da ćemo imati naše šanse i da ćemo ih iskoristiti i pobediti. Znamo koji je naš kvalitet, ne plašimo se nikoga. Poštujemo Portugalce, ozbiljna su ekipa, ali 100 odsto verujemo da možemo da ih pobedimo na njihovom terenu i izborimo direktan plasman na Svetsko prvenstvo naredne godine“, zaključio je Veljković.
Da je tako, potvrdio je i selektor Stojković. Strah ne postoji.
„Nisam se bavio kalkulacijama, bio sam fokusiran na tim, kako da ga pripremim. Bio sam ubeđen da ćemo igrati do kraja. Ne mislite valjda da sam mislio da ćemo biti treći ili četvrti u grupi? Na kraju, to što sam pričao se i dešava. Ta poslednja utakmica odlučuje ko ide direktno na Svetsko prvenstvo, a mene interesuje prvo mesto. Kad su mi rekli da smo obezbedili baraž, ja sam rekao da me baraž ne zanima. Zanima me prvo mesto“, rekao je Piksi posle Azerbejdžana.
Srbija je trenutno lider Grupe A sa bodom više od Portugalije koja pre dvoboja sa Orlovima ima nezgodno gostovanje u Dablinu Republici Irskoj (11. novembar), a onda sledi veliko finale i sudar dva dobro poznata rivala koji će odlučiti ko će direktno, a ko kroz „pakao“ baraža do Mundijala.
Navijači Albanije tokom utakmice protiv Poljske - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2021
SPORT
„Da su Srbi ovo uradili Albancima...“ /foto/
Fudbaler Švajcarske Džerdan Šaćiri - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2021
SPORT
Drama oko jakne OVK i Šaćirija se nastavlja: „Selektor je oteo kapitensku traku“
Detalj sa utakmice Srbija - Azerbejdžan - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2021
SPORT
„Kosovo je srce Srbije!“ – kad najmlađi sa Kosmeta vode navijanje /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala