- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

„Škoda“ počinje proizvodnju u Kragujevcu

© AFP 2023 / Michal Cizek„Škoda“ logo
„Škoda“ logo - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2021
Pratite nas
„Do kraja godine očekujemo dolazak Škode u Kragujevac, što je sada već sasvim izvesno“, najavio je gradonačelnik Nikola Dašić.
Kompanija „Škoda“ počinje proizvodnju tramvaja u MIND parku u Kragujevcu. U planu je proizvodnja trakcionih motora i inženjering, do proizvodnje kompletnih tramvaja za kupce u centralnoj i istočnoj Evropi, ali i za druge porudžbine širom Evrope, objavljeno je na sajtu Grada Kragujevca.

„Ovo je velika vest za Srbiju, Šumadiju i Kragujevac. Doveli smo ozbiljnog investitora u proizvodnji tramvaja. Ovim se obezbeđuju ne samo nova radna mesta, već i nove prilike za lokalne proizvođače, ubrzani uspon metalske industrije po kojoj je Kragujevac prepoznatljiv, razvoj u edukaciji kadra u skladu sa svetskim trendovima“, istakao je Dašić, koji se nalazi na prestižnoj svetskoj izložbi „EKSPO 2020 Dubai“ u poseti Poslovnom centru Republike Srbije i srpskom paviljonu u okviru ove značajne manifestacije.

Češki proizvođač takođe računa na moguću proizvodnju tramvaja za Beograd, imajući u vidu da grad planira veliko obnavljanje vozila. „Škoda transportejšen“, koja je deo PPF grupe, jedna je od najvećih evropskih proizvođača vozila za javni prevoz i železnicu.

„Škoda“ u Majnd parku najvažniji korak ka ispunjenju vizije

„Oduševljeni smo uspostavljanjem saradnje sa kompanijom ’Škoda transportejšen‘, jednim od lidera u oblasti industrije šinskih vozila. Imati „Škodu“ u Majnd Parku – najvećem centru za železničku industriju na Balkanu i zajedničku proizvodnja šinskih vozila, predstavljaju najvažniji korak u budućem razvoju i ispunjenju naše vizije“, kazao je Bratislav Milanović, vlasnik i osnivač „Majnd grupe“.
Dugo smo veoma uspešni u sklapanju novih ugovora na Balkanu, pa čak i sada učestvujemo na nekoliko tendera za nove tramvaje i trolejbuse. Visoko cenimo znanje i iskustvo u oblasti proizvodnje železničkih vozila grupe Majnd, koji može da nam obezbedi dobar proizvodni kapacitet za izvoz i region. Pored povećanja proizvodnje kapaciteta „Škoda Transportejšen“ direktno u regionu gde će se vozila isporučivati, ova saradnja takođe doprinosi smanjenju emisiju štetnih gasova Škodinih vozila“, kaže Zdenek Majer, potpredsednik i član Upravnog odbora „Škoda transportejšen“ grupe.
Inače, proizvodi kompanije „Škoda transportejšen“ uglavnom uključuju niskopodne tramvaje, električne lokomotive, jedinice prigradskih vozova, metro vozove, električne autobuse i trolejbuse. „Škoda transportejšen“ ima nekoliko podružnica u Češkoj, kao što su „Škoda elektrik“, „Škoda vagonka“ ili „Škoda pars“. Međutim, druge kompanije su takođe u Nemačkoj, Finskoj, Mađarskoj i Rusiji. U svojim kompanijama zapošljava preko pet i po hiljada ljudi, preneo je B92.
„Škoda“ logo - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2021
EKONOMIJA
Automobilska industrija u krizi: Češki gigant najavio obustavljanje proizvodnje
Fijat Srbija - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2021
EKONOMIJA
U svetu vlada kolaps, da li je podlegao i kragujevački „Fijat“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala