- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski ratni brodovi poslali „poruku dobrodošlice“ novom japanskom premijeru

© Sputnik / Vitaliy AnkovVeliki desantni brodovi „Nikolaj Vilkov“ i „Admiral Neveljskoj“ na vojnim vežbama Tihookeanske flote i motorizovane brigade 5. armije Istočnog vojnog okruga u Primorskom kraju
Veliki desantni brodovi „Nikolaj Vilkov“ i „Admiral Neveljskoj“ na vojnim vežbama Tihookeanske flote i motorizovane brigade 5. armije Istočnog vojnog okruga u Primorskom kraju - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2021
Pratite nas
Ruska Ratna mornarica je „poslala pozdrav“ novom premijeru Japana Fumio Kišidi zbog njegovog stava o Južnim Kurilima, piše britanski list „Dejli mejl“.
Autori članka, novinari Vil Stjuart i Kris Plezans, podsećaju da je ruska Tihookeanska flota 11. oktobra održala vojne vežbe u Japanskom moru. Tokom manevara, gardijska raketna krstarica „Varjag“ i veliki protivpodmornički brod „Admiral Tribuc“ lansirali su deset raketa u Japanskom moru.

„Manevri ruske Ratne mornarice u regionu su poruka dobrodošlice novom premijeru Japana Fumio Kišidi“, konstatuju britanski novinari.

Prema njihovom mišljenju, akcije Moskve povezane su sa stavom Tokija koji „sanja o uspostavljanju kontrole nad Južnim Kurilima“.
Ambasador Japana u Rusiji Toehisa Kodzuki danas je saopštio da su se predsednik Rusije Vladimir Putin i premijer Fumio Kišida složili da bi trebalo da se sastanu. Međutim, kako je rekao, prerano je govoriti o konkretnom datumu.
„Smatram da su lideri započeli dobre odnose“, ocenio je ambasador.
Podsetimo, novi premijer Japana Fumio Kišida je ranije izjavio da se suverenitet zemlje odnosi i na Južne Kurile. On je dodao da je vlada Japana „raspoložena da sklopi mirovni sporazum sa Rusijom uz rešavanje problema teritorijalne pripadnosti“.
Krem je odgovorio da se ne slaže sa tom izjavom, te da su Kurilska ostrva ruska teritorija.
Japan pretenduje na ostrva Kunašir, Šikotan, Iturup i Habomai, pozivajući se na bilateralni Traktat o trgovini i granicama iz 1855. godine. Tokio je vraćanje tih ostrva postavio kao uslov za zaključivanje mirovnog sporazuma s Ruskom Federacijom, koji nakon Drugog svetskog rata nije bio potpisan. Sovjetski Savez i Japan potpisali su 1956. godine Zajedničku deklaraciju u kojoj je Moskva pristala da razmotri mogućnost predaje Japanu ostrva Habomai i Šikotan nakon zaključivanja mirovnog sporazuma, a sudbina Kunašira i Iturupa nije pomenuta.
Stav Moskve zasniva se na tome da su Južni Kurili ušli u sastav Sovjetskog Saveza nakon Drugog svetskog rata i da ruski suverenitet nad njima, koji ima odgovarajuće međunarodno-pravne osnove, nije upitan.
Nakon sastanka lidera Rusije i Japana u Singapuru 14. novembra 2018. tadašnji japanski premijer Šinzo Abe je izjavio da su se strane dogovorile da ubrzaju proces pregovora o mirovnom sporazumu zasnovanom na Zajedničkoj sovjetsko-japanskoj deklaraciji iz 1956. godine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala