- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Čovek koji je Rusiji doneo igru i pesmu /video/

© REUTERS / EVGENIA NOVOZHENINAValeri Karpin
Valeri Karpin - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2021
Pratite nas
Dolazak Valerija Karpina na mesto selektora Rusije protekao je skeptično i bilo je previše onih koji su ga osporavali. A onda se dogodilo čudo! Od jula do oktobra, uspeo je da preporodi „zbornaja komandu“ i da se preko Hrvata probije na čelo Grupe H, a plasman na Mundijal postao je realnost.
Sada ga slave u Rusiji, a navijači s pravom pitaju predsednika kada će novi ugovor za Karpina?!
Pesma i igra u svlačionice Rusije posle trijumfa u Mariboru nad Slovenijom u Ljudskom vrtu (2:1), nešto što je bilo nezamislivo jer je pod komandom Stanislava Čerčesova atmosfera bila ubijena, ali je Karpin za ekspresno kratak vremenski period i to uspeo da promeni.
Kako? Rezultatima, jasno! Pobede su sportu, fudbalu, melem za sve rane. Za samo mesec i po dana nekadašnji vezista Real Sosijedada uspeo je da motiviše saigrače i da s njima kreira čudo.
Karpin je debitovao remijem bez golova kod kuće protiv Hrvatske, da bi onda nanizao četiri pobede sa samo jednim primljenim golom. I to onim u Sloveniji (2:1). Za to vreme Hrvatska se okliznula u Osijeku protiv Slovačke (2:2), pa su Rusi zaseli na čelo tabele i drže sve u svojim rukama u predstojeća dva meča.
Naredni rival im je Kipar 11. novembra u Sankt Peterburgu, pa u slučaju da upišu sva tri boda, prosta računica glasi da bi Rusiji 14. novembra u Split protiv Hrvatske bio dovoljan i bod za direktan let u Katar na Mundijal naredne godine.
Inače, Karpin koji je za „Zbornaja komandu“ odigrao 72 utakmice zaplesao je posle trijmufa nad Slovenijom u svlačionici u Mariboru, čuvenu rusku pesmu „Valera“, a pratili su ga stidljivo i fudbaleri sa osmehom na licu.
Za to vreme novinari su pitali predsednik Fudbalskog saveza Rusija Aleksandra Djukova kada će Karpin dobiti novi ugovor...
„Karpin će sam sebi automatski produžiti ugovor ukoliko nastavimo ovako da igramo. Hajde sada da se fokusiramo na meč sa Kiprom“.
A šta se to dogodilo sa Rusijom otkako je stigao Valeri Karpin? Sistem igre je promenjen u formaciju 4-3-3 i tačno se zna ko šta radi, kako nazad, tako i napred.
Karpin je napravio krucijalan potez time što je vratio Fjodora Smolova, koji ima zacementirano mesto u startnih 11, a na četiri utakmice pod novim selektorom postigao je gol i upisao tri asistencije.
Ako Rusi nastave da igraju kao i dosad, jasno je da će „Valera“ biti hit koji će grmeti i u Kataru.
Sukob policije i huligana - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2021
SPORT
Presedan – Englezi i Mađari zamenili uloge?! /foto, video/
Navijači Albanije tokom utakmice protiv Poljske - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2021
SPORT
„Da su Srbi ovo uradili Albancima...“ /foto/
Fudbaler Švajcarske Džerdan Šaćiri - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2021
SPORT
Drama oko jakne OVK i Šaćirija se nastavlja: „Selektor je oteo kapitensku traku“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala