- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin na američkoj televiziji objasnio kako SAD seku granu na kojoj sede

© POOL / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2021
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin dao je intervju američkoj TV stanici Si-En-Bi-Si u kojem je govorio o brojnim temama, između ostalog o tome da li će se kandidovati na narednim predsedničkim izborima i o potencijalnom nasledniku, novim blokovima koji se stvaraju svetu ali i zašto misli da Amerika pravi grešku prema svojoj valuti.

O budućnosti dolara

Ako američke vlasti nastave da koriste dolar kao sredstvo kažnjavanja onda će SAD same potkopati poverenje u svoju valutu, ocenio je ruski predsednik.
„Mislim da SAD čine veliku grešku kada dolar koriste kao sankcioni instrument“, rekao je on i dodao da Amerika tako „seče granu na kojoj sedi jer dolar ima apsolutnu konkurentnu prednost kao univerzalna rezervna svetska valuta, a oni to podrivaju u interesu trenutnih političkih prilika i tak nanose štetu sopstvenim ekonomskim interesima“, navodi ruski predsednik.
Putin je istakao da privrede celog sveta zavise od toga u kakvom je stanju američka ekonomija i da je Rusija zainteresovana za to da u Americi ne bude nikakvih nemira ni skokova.
„Sjedinjene Države su najveća privreda sveta, visoko tehnološka. Od toga u kakvom stanju se nalazi američka privreda zavise privrede celog sveta i u našem je interesu da tamo ne bude nikakvih nemira, skokova, ali to ne zavisi od nas“, naveo je Putin.
Moskva, kako je rekao, pažljivo prati šta se događa , analizira i preduzima neophodne korake kako bi osigurala svoje dugoročne interese.
Dodao je i da Rusija nije zainteresovana da se u potpunosti odvoji od dolara kao platežnog sredstva.
„Nama za sada odgovaraju transakcije u dolarima kada je reč o energentima, pre svega nafti“, istakao je Putin.
Kriptovaluta može da bude obračunsko sredstvo, ali ona je nestabilna i plaćati energente na taj način je preuranjeno, ocenio je Putin.
Kako je dodao, kriptovaluta nema obezbeđenje.

O nasledniku

Upitan za svog naslednika, Putin je podsetio da mu Ustav omogućava da se kandiduje za predsednika i naredni put, ali da za sada nema nikakvih odluka na tu temu a razgovori tome samo destabilizuju situaciju.
„Ne želim da odgovaram na takva pitanja, to je moj tradicionalni odgovor. Do sledećih izbora ima dovoljno vremena. Razgovori na tu temu samo destabilizuju situaciju. Situacija treba da bude mirna, stabilna kako bi svi organi vlasti, sve državne strukture radile pouzdano. Da, Ustav mi dozvoljava da uradim, da se kandidujem na sledećim izborima, ali za sada nikakvih odluka s tim u vezi nema“, rekao je on.

Najvažnija pitanja – veći prihodi građana i demografija

Prema Putinovim rečima, najvažniji problem i zadatak zemlje jeste podizanje prihoda građana.
„Da bi se to postiglo moramo da obezbedimo brži tempo razvoja ekonomije i promenimo njene karakteristike. To je zadatak na duže staze. Nemamo nameru da se služimo populističkim metodama, već da glavna socijalna pitanja rešavamo na bazi kvalitativnog rasta privrede“, rekao je ruski predsednik.
Drugi najvažniji problem je demografija. Za rešavanje oba pitanja potrebna je ozbiljna ekonomska osnova.

O AUKUSU: Takvi blokovi podrivaju regionalnu stabilnost

Neizostavno pitanje odnosilo se i na novi savez Velike Britanije, Australije i Amerike (AUKUS) a ruski predsednik smatra da stvaranje takvih blokova podriva regionalnu stabilnost.
„Stvaranje nekakvih blokova, između ostalog i tog koji ste pomenuli, SAD-Velika Britanija-Australija, bezuslovno podriva regionalnu stabilnost, jer, po mom mišljenju, okupiti se u tim je dobro, ali okupiti se protiv nekoga – to je loše. To podriva stabilnost o kojoj svi govorimo i o kojoj se svi brinemo“, rekao je ruski predsednik.
Izrazio je nadu da kada je o AUKUS-u reč neće biti nepredvidivih scenarija dodatnih napetosti u regionu.

O Navaljnom

Jedno od pitanja američke novinarke ticalo se blogera i opozicionara Alekseja Navaljnog, za čije je trovanje, prema tvrdnjama Zapada, odgovorna Rusija.
Putin je istakao da ruske vlasti ne nameravaju da za bilo koga obezbeđuju ekskluzivne uslove, što se odnosi i na one koji su pod plaštom bavljenja politikom prekršili zakon.
„Lice koje ste pomenuli nalazi se u zatvoru“, rekao je Putin i dodao da postoje i drugi koji su prekršili zakon ali da ekskluzivnih uslova neće biti ni za koga.
Ruski predsednik Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2021
Putin saopštio šta Rusiju čeka posle njegovog odlaska
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala