- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Prva studija u svetu: Treća doza „Sputnjika Lajt“ daje snažan imuni odgovor

© Foto : Press-služba NII эpidemiologii i mikrobiologii im. N.F. Gamalei / Uđi u bazu fotografijaVakcina protiv kovida "Sputnjik lajt"
Vakcina protiv kovida Sputnjik lajt - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2021
Pratite nas
Istraživanje sprovedeno u Argentini pokazalo je da treća (buster) doza jednokomponentne vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Lajt“ daje snažan imuni odgovor, navodi se na zvaničnom Tviter nalogu vakcine.

„Prvo u svetu testiranje kombinovanja vakcina u Argentini, sprovedeno uz podršku Ruskog fonda za direktne investicije, pokazalo je da vakcine 'Sputnjik lajt' (prva doza vakcine 'Sputnjik Ve' (Sputnik V)) i 'Moderna' pomažu drugim vakcinama kao treća (buster) doza da stimulišu snažniji imuni odgovor na virus koronu“, navodi se u saopštenju na Tviteru.

Kako se navodi, odličan rezultat je pokazala i kombinacija vakcina „AstraZeneka“ i „Sputnjik Lajt“.
„Kombinacija 'AstraZeneka-Sputnjik Lajt' ranije je pokazala visok stepen imunogenosti i bezbednosti u Azerbejdžanu, a sada i u Argentini. Kombinacija 'AstraZeneka-Sputnjik Lajt' pokazala je veći nivo imunogenosti, nego originalna vakcina 'AstraZeneka'“, ističe se u saopštenju.
Takođe je precizirano da su to rezultati preliminarnog ispitivanja kombinacije vakcina, sprovedenog u Argentini, u kome je učestvovalo preko 1.000 ljudi.
Pored toga, studija je pokazala da je „Sputnjik Lajt“ „efikasan, univerzalni pojačivač vakcina koje proizvode 'AstraZeneka', 'Sinofarm', 'Moderna' i 'Kansino', te da izaziva snažan imuni odgovor i pokazuje visok stepen bezbednosti“.
„Svaka kombinacija 'koktela' vakcina sa 'Sputnjikom Lajt' obezbeđivala je veći titar antitela 14 dana nakon primanja druge doze nego kada su primane dve doze iste vakcine“, saopštava RFPI.
Takođe, istraživanje je pokazalo visok nivo bezbednosti upotrebe vakcine „Sputnjik Lajt“ u kombinaciji sa svim drugim vakcinama bez ozbiljnih neželjenih efekata nakon vakcinacije bilo kojom kombinacijom vakcina.
Vakcina protiv kovida Sputnjik lajt - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2021
RUSIJA
Efikasnost vakcine „Sputnjik lajt“ protiv delta soja 70 odsto
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala