- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Povampireni nacizam ili počast vojnicima: Marš nemačke vojske izazvao kritike /video, foto/

© REUTERS / HANNIBAL HANSCHKEParada u Berlinu u čast nemačkih vojnika koji su se povukli iz Avganistana
Parada u Berlinu u čast nemačkih vojnika koji su se povukli iz Avganistana - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2021
Pratite nas
Parada koju je nemačka vojska organizovala u Berlinu ispred Bundestaga, u čast njenih pripadnika koji su se povukli iz Avganistana, izazvala je žestoke reakcije. Razlog je bakljada, koja je mnoge podsetila na estetiku iz vremena nacista.
Nemačka je u sredu organizovala svečanost na Trgu republike u Berlinu, ispred zgrade parlamenta, Bundestaga, koji mnogi Nemci i dalje nazivaju Rajhstag. Najsporniji detalj parade, kako piše nemački „Di Velt“, bila je bakljada. Nemački vojnici marširali su u svečanim uniformama, sa šlemovima na glavama, noseći baklje u rukama.
Sporno je što je takva ikonografija bila karakteristična za nacističko vreme, što se može videti i na brojnim snimcima sačuvanim do danas.
Takva ikonografija izazvala je žestoku reakciju mnogih na društvenim mrežama.
Tako je tv voditelj Jan Bemerman napisao na Tviteru „Bakljada ispred Rajhstaga, to je neprihvatljivo“ i u više navrata žestoko kritikovao ovakav događaj.
Poslanik Zelenih Hans Kristijan Štrobele takođe je kritikovao paradu.
Oglasio se i bivši poljski ministar spoljnih poslova, sada evroposlanik Vitold Vašikovski, koji je na Tviteru napisao „Tipični nemački smisao za humor“ i označio nemačkog ministra spoljnih poslova Haika Masa i nemačku ambasadu u Poljskoj.
Nemačko ministarstvo odbrane reagovalo je na kritike takođe na Tviteru, navodeći da se radi o „odavanju pošte ljudima koji su se borili za demokratiju“ i da je „politizacija ovakvog događaja nedostojan čin“.
Vojnici počasne straže nemačkih snaga Bundesvera - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2021
Doček ispred Rajhstaga: Nemačka sprema svečanost za vojnike koji su se povukli iz Avganistana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala