- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ponovo skočile cene gasa u Evropi skoro 1.200 dolara; Rusija: Evropa nije tražila dodatne količine

© Sputnik / Ekaterina Solovьeva / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja gasovoda "Severni tok 2"
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2021
Pratite nas
Cene gasa u Evropi danas su počele ponovo da rastu, pokazuju podaci sa berze „ICE Fjučers“.
Vrednost novembarskih fjučersa prema holandskom indeksu TTF na početku trgovanja je iznosila 1.127,5 dolara za hiljadu kubnih metara, ali se kasnije popela na 1.157,5 dolara, što je 3,1 odsto iznad ciljne cene za sredu.
Evropsko tržište gasa poslednjih meseci prilično oscilira. Početkom avgusta hartijama od vrednosti za isporuke goriva trgovalo se po ceni od 515 dolara za hiljadu kubnih metara, dok su se do kraja septembra one više nego udvostručile, a 6. oktobra na berzi je zabeležen istorijski maksimum od 1.937 dolara za hiljadu kubnih metara.
Nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin izjavio da je spreman da pomogne da se stabilizuju rastuće cene energenata u svetu, cene gasa na svetskom tržištu počele su značajno da padaju.

Rusija: Evropa nam nije zvanično tražila dodatne količine gasa

Potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak je prilikom izlaganja na forumu „Ruska energetska nedelja“ saopštio da Evropa zvanično nije tražila dodatne količine gasa od Rusije.
„Niko se nije obratio, ni Ministarstvu energetike, ni vladi, sa molbom da se negde nešto dodatno isporuči“, odgovorio je Novak na pitanje o dodatnim isporukama gasa u Evropu.
On je dodao da Rusija i „Gasprom“, kao jedini izvoznik gasa, u potpunosti ispunjavaju svoje obaveze po svim ugovorima i u slučaju da postoje potrebe za povećanjem obima gasa prema dugoročnim ugovorima, onda će ih „Gasprom“ povećavati u skladu sa zahtevima.
Forum „Ruska energetska nedelja“ se održava 13-15. oktobra u Moskvi.
Gasno čvorište kompanije Gasprom - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2021
RUSIJA
Potpredsednik ruske vlade: Cene gasa posledica špekulativnih radnji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala