- Sputnik Srbija, 1920
VOJSKA I NAORUŽANJE
Najnovije vesti o naoružanju iz Srbije, Rusije i sveta. Vojne vežbe, nuklearna trijada, predstavljanje novih vojnih tehnologija i komentari stručnjaka.

Pas robot naoružan snajperskom puškom /video/

Pas robot - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2021
Pratite nas
Pas robot naoružan snajperskom puškom predstavljen je na sajmu naoružanja Armi ekspo u Vašingtonu.
Pas robot ima pušku kalibra 6,5 milimetara umesto lica i dobio je naziv SPUR (skraćeno od Special Purpose Unmanned Rifle, puška bez ljudskog operatera za specijalne namene), objavio je „Drajv“.
Sistem su zajedno razvili proizvođač oružja „Svord internešnel“ i proizvođač robota „Goust robotiks“ iz Filadelfije, a predstavljen je na sajmu koji organizuje Društvo za američku vojsku (AUSA).
Proizvođači nisu naveli previše detalja u vezi sa novim oružjem, ali su objavili da može da puška može da se puni i da se sa njom puca preko daljinske komande, te da može da bude napravljena i u kalibru 7,62h51 NATO.
SPUR-ova puška ima domet od oko 1.200 metara, a koristi snajperski nišan sa optičkim uvećanjem od 30 puta, koji ima mogućnost i termovizijskog i noćnog osmatranja, tvrdi „Nju Atlas“.
Jedan pas robot „Goust robotiksa“ ušao je ranije u opremu američke vojske, ali bez oružja. Zadatak mu je da patrolira avio-bazom Tindal u Floridi.
Ovo nije prvi robotski pas koji je razvijen, ali je prvi koji je naoružan snajperskom puškom. Već je poznat „Spot“, pas robot firme „Boston dajnamiks“, koji je takođe u upotrebi, a koristi ga i njujorška policija.
„Goust robotiks“ predstavio je i nenaoružanu verziju, koja na sebi nosi dron firme „Lokid Martin“ i koristi se za osmatranje.
Mnogi korisnici društvenih mreža naveli su da ih ove verzije psa robota podsećaju na naučno-fantastične filmove, između ostalog i na „Crno ogledalo“ u kom ljudi, posle apokalipse, pokušavaju da se sakriju u svetu u kom ih progone psi roboti, navodi RT.
Pas robot njujorške policije - Sputnik Srbija, 1920, 14.04.2021
Pas-robot u akciji: Pojavio se snimak novog „ljubimca“ američke policije /video/
Robot - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2021
Borba robota: Kako će izgledati ratovi budućnosti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala