- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Neobična svetlost pojavila se na nebu iznad Amerike /foto, video/

© AP Photo / OLIVIER MORINPolarna svetlost
Polarna svetlost  - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2021
Pratite nas
Mnogi Amerikanci primetili su neobičnu svetlost u noći između ponedeljka i utorka po lokalnom vremenu. Radi se o aurori polaris, polarnoj svetlosti koja se pojavila kao posledica solarne oluje, a viđena je čak i u okolini Njujorka.
Velika Sunčeva baklja primećena je 9. oktobra, a njene čestice pogodile su Zemlju u ponedeljak. Ovaj događaj dolazi u vreme kada Sunce ulazi u period povišene aktivnosti poznat kao solarni maksimum, a periodi jake i slabe aktivnosti smenjuju se na svakih 11 godina, piše „Lajvsajens“.
Američka agencija za okeane i atmosferu saopštila je da bi Sunčeva oluja mogla da bude kategorije G2, što je umerena jačina. Oluje te jačine mogu da utiču na satelite u Zemljinoj orbiti, ali i na električnu mrežu na Zemlji. Međutim, mogu da izazovu i veličanstvene aurore na nebu, koje inače mogu da se vide samo u blizini Južnog i Severnog pola
Međutim, poslednja solarna oluja bila je toliko jaka da je izazvala auroru i mnogo južnije, a viđena je u Njujorku, Viskonsinu, državi Vašington, Južnoj Dakoti...
Društvene mreže preplavljene su fotografijama aurore snimljene širom Severne Amerike, u SAD i Kanadi.
Aurora nastaje kada solarna baklja izbaci u svemir svoj sadržaj, sačinjen od naelektrisane plazme. Ta naelektrisana plazma pogađa Zemljino magnetno polje, a ono je, poput gromobrana, „preusmerava“ na polove. Čestice naelektrisane plazme na polovima oslobađaju energiju, koja se onda vidi kao polarna svetlost na nebu - aurora polaris, koja se na severu zove aurora borealis, a na jugu aurora australis.
Zvezdana baklja snimljena na Suncu - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2021
SVET
Američka agencija za okeane i atmosferu: Velika solarna baklja udariće danas u Zemlju
Suša - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Preti nam „internet apokalipsa“ zbog Sunčevih oluja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala