- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

MMF osniva trust kojim bogate članice treba da pomažu siromašnim u hitnim situacijama

© AFP 2023Međunarodni monetarni fond
Međunarodni monetarni fond - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2021
Pratite nas
Šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva dobila je podršku Grupe 20 velikih ekonomija za formiranje novog trusta, koji će omogućiti bogatim članicama MMF-a da doniraju svoj deo iz novoformiranih rezervi za hitne situacije velikom broju zemalja kojima treba pomoć.
Finansijski zvaničnici G20 podržali su novi Trust za otpornost i održivost (RST) u zajedničkoj izjavi, i pozvali MMF i Svetsku banku da „tesno sarađuju“ na razvoju i primeni finansiranja u okviru novog trusta, prenosi Rojters.
Američka ministarka finansija Dženet Jelen je takođe podržala napore za kanalisanje sredstava iz rezervi, poznatih kao Specijalna prava vučenja (SDR), i „brzo uspostavljanje“ novog Trusta, saopšteno je iz američkog Ministarstva finansija nakon sastanka Jelenove sa finansijskim zvaničnicima finansija G7.
Novi RST trust će omogućiti članicama MMF-a da pozajme ili doniraju svoj udeo, od ukupno odobrenih 650 milijardi dolara novih SDR-a Fonda, kako bi se obezbedilo dugoročno finansiranje malih ostrvskih država i ugroženih zemalja s niskim i srednjim prihodom koje su već u MMF-ovom Programu za smanjenje siromaštva i rast (PRGT).
Formiranje Trusta namenjeno je rešavanju problema mnogih siromašnih zemalja i onih sa srednjim prihodima koje je teško pogodila pandemija kovid 19, ostavljajući ih bez dovoljno sredstava za pripremu i borbu sa ekstremnim vremenskim prilikama.
Georgijeva je u junu prvi put otkrila da se rad na uspostavljanju Trusta, napominjući da bi njegova sredstva mogla da se koriste za rešavanje rizika vezanih za klimatske promene i pandemije, a koji nisu obuhvaćeni postojećim sredstvima MMF-a.
Dokument MMF-a, u koji je uvid imao Rojters, predviđa potražnju za sredstvima iz novog Trusta od 30 do 50 milijardi dolara tokom 10 godina, a procena aplikanata će se zasnivati na prihodima svih 69 zemalja koje ispunjavaju uslove za PRGT, među kojima je 15 malih država u razvoju i 54 zemlje sa srednjim prihodom.
Od kandidata za RST će se tražiti takođe da već imaju neki aranžman s MMF-om i da pristanu na reforme za jačanje eksterne i unutrašnje stabilnosti.
Kevin Galager, direktor Centra za globalnu razvojnu politiku na Univerzitetu u Bostonu, ocenio je da brzo davanje saglasnosti G20 na novi Trust predstavlja „značajno dostignuće“ koje podvlači hitnost rešavanja problema s kojima se suočavaju zemlje širom sveta, prenosi Blic biznis.
On je, međutim, rekao da je pogrešno da se od podnosilaca zahteva da imaju važeći aranžman s MMF-om, jer će zemlje, poput Dominikanske Republike, koje su u opasnosti od ekstremnih klimatskih događaja poput uragana, ostati bez pristupa sredstvima pomoći.
Zgrada Međunarodnog monetarnog fonda u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2021
SRBIJA
MMF povećao prognozu rasta Srbije na 6,5% za ovu godinu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala