- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Rusija će nastaviti da se energično bori protiv falsifikovanja istorije

© Sputnik / Evgeniй Haldeй / Uđi u bazu fotografijaZastava SSSR na Rajhstagu, Drugi svetski rat
Zastava SSSR na Rajhstagu, Drugi svetski rat - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2021
Pratite nas
Ruska strana će nastaviti energično da se suprotstavlja negativnim i opasnim pokušajima nekih zemalja da falsifikuju događaje iz Drugog svetskog rata i propagiraju nacističke ideje i vrednosti, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u svojoj video-poruci učesnicima IV Globalnog foruma mladih diplomata „Pobednička diplomatija“.
Šef ruske diplomatije konstatovao je da su „nedavno učinjeni svrsishodni napori da se otvoreno falsifikuju događaji u Drugom svetskom ratu“.
„U brojnim državama, prvenstveno u Ukrajini i baltičkim državama, otvoreno se vrši propaganda nacističkih ideja i vrednosti, jačaju pozicije nacionalnih radikala. Vrše se pokušaji da se izjednače žrtve i dželati, da se nacisti i njihovi poslušnici uzdižu“.
Ministar je objasnio da je cilj takvih postupaka „ne samo da se posvađaju zemlje i narodi, već i da se revidiraju opštepriznatih međunarodno-pravnih rezultati Velike pobede koji su, između ostalog, zapisani u Povelji UN i odlukama Nirnberškog tribunala“.
„Takva politika podriva osnovne temelje svetskog poretka, ugrožava osnovne principe osiguravanja ljudskih prava“, rekao je Lavrov.
Prema njegovim rečima, Rusija će, kao jedan od osnivača Svetske organizacije i stalni član njenog Saveta bezbednosti, nastaviti da se energično suprotstavlja ovim negativnim i opasnim tendencijama“.
Kako je naveo, na rešavanje ovog zadatka usmerena je, između ostalog, godišnja rezolucija Rusije o neprihvatljivosti veličanja nacizma koja uživa najširu podršku u svetskoj zajednici.
„Želeo bih još jednom da pozovem naše zapadne kolege da podrže naš projekat. Iskustvo deideologizovanog saveza i saradnje tokom Drugog svetskog rata može biti korisno i danas, kada se međunarodna zajednica suočava sa brojnim zajedničkim prekograničnim izazovima i pretnjama. Očigledno je da se oni efikasno mogu zaustaviti samo zajedno, na osnovu opštepriznatih normi međunarodnog prava. S tim u vezi, domaća (ruska) diplomatija je otvorena za najbližu saradnju sa svima koji su spremni na častan zajednički rad – bez ‘skrivenih planova’ i ‘dvostrukih standarda’. Ohrabrujuće je što je takvih partnera ogromna većina“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala