- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Klin-čorba za malokrvne: Internet preplavila gvozdena riba protiv anemije

Kuvanje
Kuvanje - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2021
Pratite nas
Anemija zbog nedostatka gvožđa je najčešće stanje krvi u Sjedinjenim Državama, koje pogađa oko 6 odsto populacije, a slično je i kod nas.
Kao rezultat toga, Tik-tok ima mnogo mimova o osećaju omamljenosti nakon ustajanja –što je uobičajen simptom anemije. Nedavni trend Tik-toka impresivno kombinuje virusnu moć dobrog mima sa neobičnim trikom, a to je gvozdena riba.

„Kuvanje“ minerala

Kao što ime govori, gvozdena riba je komad gvožđa koji stavite u vodu kako biste lakše „skuvali“ više minerala i tako ih uneli u hranu koju pripremate. Dr Kristofer Čarls, zaslužan je za pronalazak gvozdene ribe, nakon što ga je 2009. poseta Kambodži učinila svesnim koliko anemija može biti smrtonosna u osiromašenim zajednicama.
 
Inspirisano je nekim istraživanjima koja pokazuju da je kuvanje u posudama od livenog gvožđa povećalo sadržaj gvožđa u hrani. Čarls je 2011. godine objavio članak u Evropskom žurnalu za javno zdravlje nakon što je testirao nekoliko modela gvozdene ribe, koji su pokazali da uzrokuje kratkoročno povećanje nivoa gvožđa u krvi (mada ne i dugoročno).
U intervjuu za američke medije 2015. dr Čarls je tvrdio da bi nakon što je ribu skuvao u vodi 10 minuta, odrasla osoba dobila 75 odsto dnevnog preporučenog unosa gvožđa.
Na Tik-toku možete videti ljude koji koriste vodu obogaćenu gvožđem za kuvanje testenina sa sirom ili za pravljenje supe. Video-zapisi označeni oznakom #IronFish imaju preko 15 miliona pregleda i često prikazuju „gvozdene ribice“, kako se navodi u jednom naslovu viralnog videa, prenosi Magazin Novosti.
Voće i povrće na pijaci  - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2021
DRUŠTVO
Kako izbeći anemiju?: Proizvodi bez kojih organizam ne može
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala