- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Crna Gora ne sme da zavisi od turizma: Guverner upozorava na moguće modele razvoja ekonomije

© Flickr / Aleksandr ZykovSveti Stefan, Crna Gora
Sveti Stefan, Crna Gora  - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2021
Pratite nas
Model razvoja na kojem se zasniva crnogorska ekonomija neophodno je menjati u pravcu veće diverzifikacije ekonomskih aktivnosti kako bi se smanjila zavisnost od samo jedne privredne grane – turizma, ocenio je guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić.
U uslovima velike neizvesnosti na prelasku iz prošle u ovu godinu, u kojima je planiranje i pravljenje projekcija stope rasta usled nedostatka bilo kakvih naznaka koliko bi pandemija mogla trajati bilo otežano, Centralna banka Crne Gore je u januaru objavila je da bi rast crnogorske ekonomije mogao da iznosi između četiri i 7,5 odsto, razvijajući dva moguća scenarija na osnovu očekivanja da će se epidemiološka situacija poboljšati od sredine godine, odnosno da će se ponoviti trend iz prethodne, kaže Žugić u razgovoru za Portal Analitika.

Zavisnost od uslužnih delatnosti

Prema rečima guvernera CBCG ova vrsta konzervativnog pristupa koji je ta institucija imala prilikom predviđanja kretanja u ovoj godini uslovljena je činjenicom da je Crna Gora mala, ali otvorena ekonomija sa neadekvatnom strukturom privrede u kojoj dominira uslužni sektor, odnosno turizam, uz ostale prateće delatnosti.
„Sve države koje imaju sličnu strukturu ekonomije, poput Španije, Italije, Grčke, imale su dublju recesiju od onih koje dominantno u strukturi ekonomije imaju proizvodnju. Nesporno je da je oporavak brži u uslužnom sektoru, ali neadekvatna struktura ekonomije je ta koja vuče negativne efekte vezane za potpuni oporavak. Zbog toga smo stalno predlagali i sada predlažemo da se naš model razvoja mora menjati u pravcu veće diverzifikacije i većeg stepena valorizacije, ali i finalizacije, pre svega u proizvodnji, ocenio je Žugić.

Neiskorišćenost prirodnih resursa

Žugić napominje da se diverzifikacija neće postići nekim činom ili aktom, već će obuhvatiti proces koji će trajati, a koji će smanjiti negativne efekte onoga što smo imali u prethodnom periodu, poput najdublje recesije iznad 15 odsto, ali i sa brzim oporavkom u sektoru usluga.
„Koliko će promena modela rasta i razvoja trajati zavisi od ekonomskog potencijala zemlje i od stranih direktnih ulaganja. Takođe, to zavisi i od strukture i stranih i domaćih ulaganja. Važno je da proces počne, jer imamo drvnu industriju, metale – aluminijum, čelik, a imamo i poljoprivredu. Sve to može da uđe u veći stepen finalizacije. Ovo ne znači da turizam treba zapostaviti, već valorizovati i druge resurse koje imamo“, zaključio je Žugić.
Novčanice evra - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2021
EKONOMIJA
Javni dug Crne Gore pao prvi put posle 15 godina
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala