- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bivši bugarski predsednik: Radev svojim ponašanjem okrenuo Turke protiv sebe

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Bugarske Rumen Radev
Predsednik Bugarske Rumen Radev - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2021
Pratite nas
Stranke nije trebalo da se kriju iza svojih kandidata na predsedničkim izborima u Bugarskoj, izjavio je bivši bugarski predsednik Rosen Plevneliev (predsednik u periodu 2012-2017. godine) komentarišući kandidaturu tri najpoznatija političara – Rumena Radeva, Anastasa Gerdžikova i Lozana Panova.
Sva tri kandidata predložili su inicijativni odbori, međutim, stranke su već izrazile podršku kandidatima: Rumena Radeva podržava Bugarska socijalistička partija (BSP), „Postoji takav narod“, „Ustani, Bugarsko! Idemo“ i „Nastavićemo promene“; Anastasa Gerddžikova – partija GERB; Lozana Panova – Demokratska Bugarska.
„Dokle smo došli, kada se više ne smatra savremenim da politička partija proglašava svoju ideologiju, principe i vrednosti i predstavlja ih preko kandidata?... U parlamentarnoj republici, kakva jesmo, političke stranke moraju da imaju važnu i vodeću ulogu“, objasnio je Plevneliev gostujući na Bugarskom nacionalnom radiju.
Bivši predsednik je takođe prokomentarisao kandidaturu iz proturske stranke „Pokret za prava i slobode“ – predsednika stranke Mustafu Karadaja. Partija je na prošlim predsedničkim izborima tradicionalno podržavala druge kandidate, ali nije predlagala svog.
Plevneliev je primetio da bi, u poslednje vreme zaoštreni odnosi između Radeva i Karadaja, mogli ozbiljno da doprinesu odluci da se ne glasa za aktuelnog predsednika: letos je predsednik stranke nazvao Tursku svojom „majkom otadžbinom“, nakon čega je Radev na sastanku sa „Pokretom za prava i slobode“ ponovo zatražio od Karadaja da ponovi koju državu smatra svojom majkom otadžbinom (misli se na državu porekla, a ne na mesto rođenja).
„Vrlo dobro znamo da je je Pokret za prava i slobode ozbiljan faktor u našem političkom životu... Smatram da je predsednik Radev, koji je na potpuno neprihvatljiv način započeo pomalo nacional-populističku igru sa gospodinom Karadajem… zapravo okrenuo birače Pokreta protiv sebe i u prvom krugu izbora videćemo veoma snažnu mobilizaciju Pokreta za prava i slobode. U drugom krugu je vrlo verovatno da će tako snažna mobilizacija dovesti do glasanja protiv predsednika Radeva (ako Karadaji ne uspe da uđe u drugi krug)“, izjavio je bivši predsednik.
Plevneliev je objasnio i razlog zašto je bivša vladajuća stranka GERB Bojka Borisova ostala izolovana. Prema rečima bivšeg premijera, sadašnje stranke koje nameravaju da učestvuju na parlamentarnim izborima, ne priznaju Borisova kao lidera koji može ponovo da vodi vladu – radi se o strankama kao što je „Postoji takav narod“, koalicija „Demokratska Bugarska“ i nova formacija „Nastavićemo promene“, koja će prvi put učestvovati na parlamentarnim izborima.
„Da, on ostaje u partiji, treba da nastavi da je gradi, ima strukture širom zemlje, ima pristalice, to je velika evropska demokratska stranka... Mislim da ako izađe i javno kaže ‘podržavam stranku, ostajem u njoj, to je moje čedo, stvaram novu generaciju političara, ali ne očekujte od mene da u najskorije vreme imam ambicije da budem premijer ili predsednik’, to bi smanjilo napetost u trenutnoj situaciji“, objasnio je Plevneliev.
Podsetimo, u Bugarskoj će se 14. novembra istovremeno održati predsednički i parlamentarni izbori, pri čemu će parlamentarni izbori biti treći po redu ove godine.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala