- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Zašto oprane čaše smrde: Kako se rešiti neprijatnosti i šta je uzrok

CC0 / Pixabay / Šolje i čaše
Šolje i čaše - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2021
Pratite nas
Da li vaše čaše za piće loše mirišu nakon pranja? Možda vaše stakleno posuđe izlazi iz mašine za pranje sudova smrdljivo poput ribe? Dovoljno je loše kada ste žedni i namirišite nešto užasno. Kada gosti primete taj miris, to može biti dodatno neprijatno.

Zašto čaše za piće loše mirišu?

Od kada zvanično zahtevano od proizvođača sapuna da uklone fosfate iz deterdženta za mašinu za pranje sudova, mnogi su primetili da čaše za piće neprijatno mirišu čak i posle pranja.

Smrad je posledica razvoja bakterija

Neki miris upoređuju s ribom; drugi kažu da je to više poput trulog mesa ili mokrog psa. Čini se da ljudi koji koriste deterdžente u mašinama sa ugrađenim sredstvima za sušenje imaju najviše problema sa smrdljivim čašama za piće. Za to postoji razlog.
Sredstva za sušenje ili sredstva za ispiranje u mašini za pranje sudova ostavljaju tanak sloj na čašama. Ovaj sloj takođe može zarobiti bakterije između njega i površine čaša ili posuđa. Tamo gde se bakterije razmnožavaju, javljaju se mirisi.

Kako ukloniti smrad?

U sudoperi
Dno umivaonika obložite debelim peškirom i po njemu rasporedite stakleno posuđe. Dodajte dve šolje destilovanog belog sirćeta, a zatim pustite toplu vodu dok se čaše potpuno ne potope. Sačekajte 20-30 minuta da se sirćetu da vreme da se rastvori i ukloni izmaglicu koja izaziva neprijatne mirise, a zatim je istrljajte krpom za suđe i osušite.
U mašini
Sipajte dve šolje belog destilovanog sirćeta na dno mašine. Pustite mašinu za pranje sudova da radi minut ili dva, a zatim pauzirajte ciklus na 20-30 minuta kako biste dali sirćetu vodu da se rastvori izmaglica. U većini mašina za pranje sudova to uključuje otvaranje vrata. Zatvorite vrata i pustite da se ciklus nastavi kao i obično, piše Magazin novosti.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala