- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zapad upao u zamku: Bajdenova politika ojačava Rusiju

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPogled na moskovski Kremlj
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2021
Pratite nas
Politika administracije predsednika SAD Džozefa Bajdena usmerena na suprotstavljanje Kini može da dovede do jačanja položaja Rusije u Evropi, piše „Nešenal interest“.
Kako navodi autor članka Nikolas Gvozdev, jedna od karakterističnih crta spoljne politike predsednika Bajdena je težnja da formira koaliciju protiv Pekinga koji je sve moćniji.
„Sada se čak i odnosi sa Rusijom razmatraju u tom kontekstu“, precizira novinar.
Prema njegovom mišljenju, Vašington preduzima mere poput ublažavanja sankcija protiv gasovoda „Severni tok 2“ kako ne bi konačno gurnuo Rusiju u zagrljaj Kine. Ti postupci se uklapaju u pogled na svet u kome Moskva predstavlja mnogo manju pretnju od Pekinga, smatra Gvozdev.
„Međutim, koraci za sprečavanje zbližavanja Rusije i Kine dovode do toga da Moskva jača. To stvara dodatne probleme za pojedine članice Alijanse na istočnom krilu NATO-a“, smatra Gvozdev.
Govoreći o budućnosti NATO-a, novinar ocenjuje da razmimoilaženje interesa zemalja-članica vojnog bloka neće dovesti do njegovog raspada, već će ga jednostavno primorati na promenu. Države NATO-a će stupati u manje saveze poput AUKUS-a (SAD, Australija, Velika Britanija) i francusko-grčkog odbrambenog pakta koji pokazuju kakva će biti Alijansa već sredinom decenije, zaključuje kolumnista.
Ruski vojnik u Volgogradskoj oblasti - Sputnik Srbija, 1920, 17.09.2021
RUSIJA
Pentagon priznao: Ruska vojska neverovatno moćna – moramo je obuzdati
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala