- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Tri moguće scenarija: Šta će se dešavati sa naftom i gasom u budućnosti

© REUTERS / Jason LeeNaftni tanker u Kini
Naftni tanker u Kini - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Međunarodna energetska agencija prvi put je predvidela pad potražnje za naftom sredinom 21. veka bez obzira na moguće scenarije razvoja svetske ekonomije.
„Svaki od scenarija koji je razmotren u okviru godišnjeg pregleda na kraju ukazuje na pad potražnje za naftom u svetu, mada se rokovi i tempo pada znatno razlikuju“, navodi se u dokumentu.
Izložena su tri moguća scenarija.
U prvom scenariju se polazi od postojećih klimatskih politika a predviđa se da vrhunac eksploatacije nafte bude dostignut sredinom 2030-tih godina – 104 miliona barela nafte dnevno.
Drugi scenario predviđa da sve zemlje ispune na vreme sve obaveze koje su preuzele na sebe. Prema ovom scenariju maksimalna potražnja za naftom biće ostvarena u drugoj polovini tekuće decenije – 97 miliona barela dnevno.
Treći predviđa da karbonska neutralnost u energetici bude postignuta sredinom veka. Prema tom scenariju vrhunac potražnje je već postignut i do 2030. godine on će pasti na 72 miliona barela dnevno.
S druge strane, Međunarodna agencija predviđa da će svetska potražnja za gasom rasti čak i u slučaju dostizanja karbonske neutralnosti.
Prema prvom scenariju taj pokazatelj će 2030. godine z a15 odsto premašiti pokazatelje iz ove godine, prema drugom maksimalna potražnja će biti posle 2025. godine a onda će početi polako da opada, dok će, prema trećem scenariju, 2030. godine potražnja za gasom biti za pet odsto veća nego danas.
Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin je ranije izjavio da će rast potražnje za naftom od 2035. godine početi da se usporava i, premda će do 2045. godine rasti, isto kao i potražnja za gasom, Rusija mora da razmotri sve moguće scenarije kada je reč o razvoju energetskog kompleksa.
Rusko Ministarstvo finansija je upozorilo da bi u slučaju da karbonska neutralnost dobije u svetu status zakona bio moguć je katastrofalan pad cena nafte.
Prema nekim procenama, potražnja za „crnim zlatom“ bi 2050. mogla da bude i za 4-6 puta manja nego 2019. godine.
Pumpa za crpljenje nafte - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2021
EKONOMIJA
Cena nafte skočila zbog skupog gasa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala