- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Širom otvorena vrata Gaspromu: NIS će udahnuti novi život Petrohemiji

© NISRafinerija nafte u Pančevu
Rafinerija nafte u Pančevu - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2021
Pratite nas
Očekivanja da će pančevačka „Petrohemija“ uskoro u NIS-u dobiti novog vlasnika koji će je dokapitalizovati i omogućiti novi život, sudeći po najnovijim informacijama, sasvim su realna, smatra sekretar Udruženja za hemijsku industriju u Privrednoj komori Srbije, Dragan Stevanović.
Poziv za strateškog partnera „Petrohmiji", po modelu dokapitalizacije u iznosu od 150 miliona evra, čime bi budući vlasnik imao udeo od 90 odsto, Vlada Srbije objavila je početkom septembra. Ko je do 11. oktobra kada je istekao rok za dostavljanje ponuda to i učinio još zvanično nije saopšteno, ali jeste poznato to da je NIS je jedini otkupio dokumentaciju.
Nadu da će se stvari za „Petrohemiju“ konačno pokrenuti s mrtve tačke udahnula je prošle godine odluka prvog čoveka Gaspromnjefta Aleksandra Djukova o formiranju srpsko-ruske radne grupe koja će se pozabaviti privatizacijom Petrohemije. To je saopšteno kada je novembra prošle godine posetio NIS, a predsednik Srbije tim povodom ocenio da su time širom otvorena vrata dogovoru sa Gaspromnjeftom.

Logičan partner

Zbog svega što je prethodilo, Stevanović za Sputnjik kaže da očekuje dokapitalizaciju Petrohemije od strane NIS-a jer je to jedini logičan i pravi partner u ovom trnutku pošto su obe firme povezane i funkcionalno i tehnološki i predstavljaju celinu.
„Ono što je NIS-ovoj Rafineriji nafte u Pančevu nusproizvod – primarni benzin, Petrohemiji predstavlja osnovnu sirovinu. Takođe, Rafinerija daje mazut i već dugo godina daje usluge poput istovara, utovara. Sa druge strane Petrohemija Rafineriji daje vodenu paru, kao i usluge obrade otpadnih voda što je vrlo bitno u ovom trenutku tako da oni predstavljaju jednu funkcionalnu celinu. Logično je i sigurnio bi bilo dobro da oni zajedno nastave. Oni su ispod zemlje povezani cevovodima kako za primarni benzin tako i za vodenu paru“, objašnjava Stevanović.
On ukazuje i na činjenicu da je danas prerada otpadnih voda što Petrohemija obavlja za NIS-ovu rafineriju nafte značajna stavka . Ako bi neko drugi došao u „Petrohemiju“ NIS-u bi, kako napominje, trebalo tri godine da napravi postrojenja za preradu otpadnih voda.
© Sputnik / Mira Kankaraš TrkljaNIS i Petrohemija su povezani podzemnim cevovodima kojima razmenjuju primarni benzin i vodenu paru
NIS  - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2021
NIS i Petrohemija su povezani podzemnim cevovodima kojima razmenjuju primarni benzin i vodenu paru

Pozitivna od 2015.

„Petrohemija“, na čiju se privatizaciju čeka više od deset godina, posle dugo vremena, od 2015. godine je počela pozitivno da posluje. Tome je doprinela činjenica da je primarni benzin, kao produkt prerade nafte, od NIS-a dobijala po najpovoljnijim tržišnim uslovima, ali i pomoć u unapređenju operativne efikasnosti.
Od sredine 2017. godine „HIP Petrohemija“ je praktično postala firma bez dugova. Usvajanjem unapred pripremljenog plana reorganizacije, država je deo potraživanja poverilaca otpisala, a deo konvertovala u kapital „Petrohemije“, čime je promenjena njena vlasnička struktura. Tako se 76 odsto akcija pančevačke fabrike nalazi u vlasništvu države i povezanih lica, preostalih 21 odsto je vlasnički kapital NIS-a, a tri odsto „Lukoila“.

Izvoz u ceo svet

Na kraju 2018. „Petrohemija“ je, kako su preneli mediji, ostvarila profit od 37,9 miliona dinara, kraj 2019. je dočekala sa gubitkom od 2,2 milijarde dinara, a prošlu godinu je opet završila u plusu sa profitom od 160 miliona dinara.
„Petrohemija odlično radi, ona izvozi u preko 40 zemalja sveta i jedan je od naših najvećih izvoznika. Među prvih deset je i to je sigurno tržište i za njenog budućeg kupca i za proširenje ponude. Imaju izuzetno kvalitetan i tražen proizvod, etilen, polietilen, polipropilen“, ističe Stevanović, ali i napominje da im je neophodan svež kapital, jer nemaju novca da sami „izguraju“ odlične projekte za širenje proizvodnje koje imaju.
Sagovornik Sputnjika napominje da „Petrohemija“ ima oko 1300 zaposlenih, ali i problem zbog odliva kadrova, naročito visokostručnih i visokospecijaliziovanih zbog nemogućnosti podizanja plata, jer im je država trenutni vlasnik i tu postoje ograničenja.
On ne sumnja da bi spajanje NIS-ove rafinerije i „Petrohemije" donelo veliku dobit i ruskoj strani i zaposlenima u „Petrohemiji", pogotovo što se, prema zaključku Vlade Srbije o raspisivanju javnog poziva za strateškog partnera, od njega očekuje da napravi i fabriku polipropilena.
© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICGeneralni direktor Gasproma Aleksandar Djukov i predsednik Srbije Aleksandar Vučić
Generalni direktor Gasproma Aleksandar Djukov i predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2021
Generalni direktor Gasproma Aleksandar Djukov i predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Na dobrom putu

Da je „Petrohemija" danas bliža privatizaciji nego ikada pre ukazuju i ocena predsednika Srbije u trenutku raspisivanja javnog poziva za strateškog partnera.
„Morate imati onoga ko može da nabavi najjeftiniji primarni benzin, onoga ko ima mogućnost za dovlačenje sirovina. Sada mislim da smo na dobrom putu da to učinimo“, rekao je tada Vučić, napominjući da je tog 9. septembra "Petrohemija" na računu imala 82 miliona evra i da dobro stoji.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala