- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin odgovorio šta će biti sa cenom gasa ako EU nastavi sa jednostranim odlukama

Šporet na gas - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da ukoliko EU po pitanju energetike nastavi da donosi jednostrane odluke to će uticati na dalji rast cene gasa.

„To što mi sada vidimo i čujemo unutar EU izaziva zabrinutost jer ako Brisel nastavi da donosi jednostrane odluke i ukoliko te odluke bude koristio kao instrument nelojalne konkurencije onda će rezultat svega toga biti sličan onom što se trenutno dešava. Cene će nastaviti da rastu i to je to“, kazao je on.

„Evo šta su Amerikanci uradili – otišli sa evropskog tržišta ili prepolovili obim isporuke gasa za 14 milijardi kubnih metara i to vam je to. Tako će biti i u ovom slučaju. Ako budu usvojili neadekvatne odluke moraćemo i mi da reagujemo“, upozorio je Putin.
Ruski predsednik je naglasio i da Rusija ima određene prednosti budući da poseduje razne vrste energenata.
„Ne treba izmišljati kojekakve mehanizme, potrebno je voditi otvoren i pravedan dijalog. Mi smo na to spremni“, dodao je.

Ukrajinski gasovod može da prsne od povećanja tranzita

Evropa bi mogla u potpunosti da bude lišena isporuke gasa preko Ukrajine budući da taj gasovod može da prsne od povećanja tranzita plavog energenta, izjavio je Putin.
Trenutno Rusija preko Ukrajine isporučuje 10 odsto više gasa nego što je to predviđeno ugovorima, a od Moskve traže da se isporuke tim putem dodatno povećaju.

„Ne smemo više da povećavamo isporuke. Taj gasovod decenijama nije popravljan, ako povećamo cevi bi mogle da prsnu i onda će Evropa ostati bez ikakvog gasa sa te strane“, naglasio je.

Dodao je i da je neophodno prvenstveno popraviti sistem gasovoda u Ukrajini pre nego što se poveća isporuka gasa tim cevovodom. „To se i nas tiče i naših evropskih partnera. Drugo, potrebno je i sa naše strane utvrditi koliko možemo da prodamo. To je jako važno pitanje“, dodao je Putin.

Rusija će zauzeti 20 odsto svetskog tržišta prirodnog tečnog gasa

Do 2035. godine Rusija namerava da poveća proizvodnju tečnog prirodnog gasa do 140 miliona tona godišnje čime bi zauzela 20 odsto svetskog tržišta, istakao je Putin.

„Prema prognozama eksperata udeo ugljevodonika u svetskom energetskom balansu će se smanjiti sa 80 – 85 odsto na 60 – 65 procenata. Takođe će se smanjiti i udeo nafte i uglja, međutim, udeo prirodnog gasa kao ekološki najčistijeg energenta će porasti“, kazao je.

Prema njegovim rečima, zalihe energenata u Rusiji imaju neograničen, planetarni karakter.
„Samo jedan `Gasprom` proizvodi 500 milijardi kubnih metara gasa, a eksploatacija rase i nastaviće da raste. Zalihe gasa samo jednog `Gasproma` su veće od 35 biliona kubnih metara“, dodao je.

Rusija neće ograničavati nivo eksploatacije nafte

Rusija nema nameru da ograničava nivo eksploatacije nafte sa ciljem da podiže cenu „crnog zlata“, rekao je Putin.
„Nemamo nameru da radimo sa naftom poput ovog scenarija što se trenutno dešava sa gasom. Mi smo za to da se sve dešava postepeno i izbalansirano“, naglasio je.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2021
RUSIJA
„Sistemske greške, deficit električne energije“: Putin o stanju na energetskom tržištu Evrope
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala