- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Preti nova drama u decembru: Predstavnički dom izglasao podizanje granice zaduživanja SAD

© AP Photo / Susan WalshKongres SAD
Kongres SAD - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2021
Pratite nas
Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je zakonski predlog, prethodno usvojen u Senatu, kojim se granica do koje federalna vlada može da se zadužuje privremeno podiže na 28,9 hiljada milijardi dolara do početka decembra. Predlog zakona poslat je predsedniku SAD Džozefu Bajdenu na potpisivanje.
Donji dom američkog Kongresa, u kom demokrate imaju tesnu veću, odobrio je povećanje granice zaduživanja za 480 milijardi dolara sa 219 glasova za, dok je 206 članova bilo protiv.
Predlog zakona su podržale sve demokrate, dok su svi republikanci bili protiv.
Bajden bi, kako se očekuje, trebalo da potpiše zakon u sredu, odnosno pre roka, 18. oktobra, kada je američko Ministarstvo finansija procenilo da bez kongresne akcije više neće biti u mogućnosti da otplaćuje dugove.
Usvajanje predloga u Kongresu ublažilo je, barem privremeno, strahovanja da će SAD prvi put doći u situaciju da ne mogu da otplaćuju dug.
Članovi Kongresa će se, međutim, za samo sedam nedelja suočiti sa novim rokom za podizanje limita za dug i očekuje da će se u decembru ponovo voditi ista politička borba.
Tada ističe i privremeni budžet za finansiranje vladinih agencija, pa će Kongres morati da spreči i njihovo delimično zatvaranje.
Podsetimo, Senat je prošle nedelje glasao za podizanje gornje granice duga.
Za predlog zakona o podizanju granice zaduživanja je uz demokrate glasalo 11 republikanskih senatora, ali je lider republikanske manjine Mič Mekonel rekao da neće podržati novo povećanje limita u decembru.
SVET
Postignut kompromis u Senatu o privremenom podizanju limita na dug SAD
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala