- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Naučnici upozoravaju: Postoji opasnost od nuklearne i bakteriološke „bombe“ na Arktiku

CC0 / piksabej / Arktik
Arktik - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2021
Pratite nas
Topljenje leda na Arktiku moglo bi da prouzrokuje oslobađanje radioaktivnog otpada iz vremena Hladnog rata, bakterija otpornih na antibiotike i novih virusa, piše list „Nature Climate Change“ pozivajući se na podatke naučnika britanskog Univerziteta „Aberistvit“ i laboratorije NASA u Kaliforniji u SAD.
Autori istraživanja su podsetili da je SSSR sproveo oko 130 nuklearnih ispitivanja pored obala arhipelaga Nova Zemlja, kao i da su potopili i odložili u Barencovom i Kaspijskom moru više od 100 nuklearnih podmornica. SAD su poslednja istraživanja sa primenom nuklearnih postrojenja sprovele na bazi na Grenlandu.
Naučnici se plaše da u slučaju topljenja leda mikrobi mogu da se pomešaju sa vodom i da stvore novu generaciju patogena koji su otporni na antibiotike.
Kako bi se sprečio ovaj scenario neophodno je, kako tvrde naučnici, poštovati odredbe Pariskog klimatskog sporazuma i sniziti globalnu temperaturu za oko 1,5 stepeni Celzijusa.
„Neophodno je da više znamo o štetnim mikrobima, kao i o zagađivačima i nuklearnom otpadu, kako bismo pravilno razumeli pretnje koje oni predstavljaju“, rekao je naučnik koji učestvuje u istraživanju za list „Dejli ekspres“.
Naučnici su ranije otkrili da je nivo arktičkog leda u poslednje dve godine dostigao rekordno nizak nivo. Oni konstatuju da se za poslednjih deset godina taj pokazatelj smanjio za 13 odsto u poređenju sa 1979. godinom, a prosečna debljina leda u Barencovom moru se smanjila za 90 odsto.
 Pripreme za lansiranje rakete nosača Sojuz-2.1b sa svemirskom letelicom „Arktika M“ sa kosmodroma Bajkonur. „Arktika M“ je prvi ruski satelit za nadgledanje klime i životne sredine u arktičkom regionu. - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2021
RUSIJA
Rusija će lansirati četiri satelita za praćenje klime i leda na Arktiku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala