- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zelenski o tranzitu gasa preko Ukrajine: Bez njega gubimo dve milijarde dolara godišnje

© Sputnik / StringerGasno čvorište u Ukrajini
Gasno čvorište u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2021
Pratite nas
Kijev je zainteresovan da očuva tranzit gasa iz Rusije u Evropsku uniju preko svoje teritorije, jer ne želi da izgubi dve milijarde dolara godišnje, izjavio je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

„Za nas je veoma važno da sačuvamo tranzit gasa preko naše teritorije, jer niko ne želi da gubi po dve milijarde dolara godišnje. Zbog te opasnosti se mi obraćamo raznim kanalima“, rekao je Zelenski na konferenciji za novinare u Kijevu posle samita Ukrajina-Evropska unija.

On je dodao da je razgovarao sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i sa šeficom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen o mogućnosti primene Trećeg energetskog paketa prema „Severnom toku 2“ i primeni sankcija.
Ranije je kabinet ukrajinskog predsednika saopštio da je Zelenski formirao radnu grupu čiji će se učesnici baviti minimiziranjem pretnji od izgradnje gasovoda koji zaobilaze Ukrajinu, pa i od „Severnog toka 2“.
S tim u vezi šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je novinarima rekla da je potrebno da Ukrajina ostane zemlja preko koje će se transportovati gas.
„Za Evropsku komisiju je očigledna i nepromenljiva činjenica da je Ukrajina zemlja preko koje se transportuje gas i treba tako da ostane“, rekla je Ursula fon der Lajen.
Savet Evropske unije je 11. oktobra doneo odluku da proširi sankcioni spisak protiv ruskih i ukrajinskih fizičkih lica i organizacija zbog podrivanja teritorijalnog integriteta, suvereniteta i nezavisnosti Ukrajine, dodajući na listu osam lica.
Podsetimo, Mađarska je u ranije potpisala novi dugoročni ugovor sa „Gaspromom“ o snabdevanju gasom zaobilazeći Ukrajinu. Dokument su potpisali rukovodioci „Gasproma“ i energetske kompanije „MVM“ u mađarskom Ministarstvu spoljnih poslova. Uoči zaključivanja sporazuma, Kijev je saopštio da je razočaran zbog toga i obećao da će se obratiti Evropskoj komisiji radi davanja ocene o usklađenosti sporazuma sa evropskim zakonodavstvom u oblasti energetike.

Kuleba poziva Brisel na sankcije Rusiji

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba se u Kijevu sastao sa šefom evropske diplomatije Žozepom Boreljom i tom prilikom je pozvao EU da primeni stroge sankcije prema Rusiji, saopštila je pres služba Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine.
„Mi insistiramo na strogim sankcijama protiv države-agresora. Rusija već više od sedam godina sistematski narušava međunarodno pravo i međunarodno humanitarno pravo, kao i ljudska prava. To je dovoljan razlog za očuvanje i jačanje postojećih sankcija i uvođenje novih“, navode se reči Kulebe na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine.
On je tokom sastanka izjavio da se Ukrajina aktivno bavi diplomatskim aktivnostima sa Nemačkom i Francuskom kako bi se organizovao samit Normandijske četvorke, kao i sastanci na nivou ministara spoljnih poslova. Kuleba je i pozvao Borelja da u narednom periodu dođe u Ukrajinu i da poseti kontakt liniju u zoni sukoba u Donbasu.
Podsetimo, u aprilu 2014. godine ukrajinske vlasti pokrenule su vojnu operaciju protiv samoproglašenih republika Donbasa, a koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Kijevu u februaru 2014. godine. O rešavanju situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, na sastancima minske kontakt grupe, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta kojima se regulišu koraci za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između strana u sukobu nastavlja se razmena vatre.
Grb na zgradi Saveta Federacije Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2021
RUSIJA
Rusija ima sve osnove da recipročno odgovori EU: Inicijatori novih sankcija će odgovarati
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala