Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Završen Samit u Beogradu: Pokret nesvrstanih je danas svežiji i mlađi

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICSamit nesvrstanih u Beogradu
Samit nesvrstanih u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2021
Pratite nas
Sa Samita u čast 60. godina Pokreta nesvrstanih zemalja čule su se poruke mira, solidarnosti i želje za zajedničkim radom, na principima tolerancije i međusobnog uvažavanja, u cilju bolje budućnosti sveta, poručio je na završnoj konferenciji ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.
Selaković je izrazio zadovoljstvo što je Srbiji ukazana čast da, uprkos činjenici da je posmatrač u Pokretu, bude koorganizator skupa, dodajući da je Beograd ponosan što je bio domaćin prve konferencije šefova država i vlada pre 60 godina.
Dodao je da je Srbija, uprkos epidemiji kovida 19, uspela da organizuje jedan izuzetan skup, uspešnu konferenciju, jednu od najvećih multilateralnih konferencija u svetu.
Ministar je istakao da je Beograd, uprkos pesimističnim očekivanjima uspeo u prethodna dva i po dana da okupi ukupno 120 delegacija, članica, posmatrača, specijalnih gostiju, što svedoči o poštovanju koje Pokret uživa.
“Mogli smo da vidimo iz nekih drugih delova sveta, koji baš i nisu zastupljeni u Pokretu, neke zajedljive izjave, da je Pokret prevaziđen. Zar bi onda ovoliko delegacija došlo? Osetila se ovde jedna neobično jaka energija slobodoljubivih naroda i država, posvećenih Povelji UN i principima Pokreta”, rekao je Selaković.
Dodao je da su dolaskom brojne delegacije pokazale poštovanje prema organizatorima konferencije, budući da je, i pored zakazivanja drugih skupova u međuvremenu, ali i pandemije, svakog dana stizalo više prijava nego odjava.
“Posebno me raduje da su se u ovog puta u Beogradu čule poruke mira, solidarnosti i želje za zajedničkim radom, na osnovama tolerancije i međusobnog uvažavanja, za bolju budućnost sveta”, rekao je Selaković.
Posebno je zahvalio na podršci koju je skup dobio od predsednika Srbije i Azerbejdžana Aleksandra Vučića i Ilhama Alijeva.
“Može se reći da je skup bio uspešan. Kad se braća slože, sve se može. Posvedočili smo tome. Beograd je ovih dana bio centar sveta”, rekao je Selaković.
Ocenio je i da Pokret nije prevaziđen, već je svežiji i mlađi nego ranije.
Selaković se osvrnuo na opasku koju mu je, kaže, uputio neko iz susedne zemlje o tome kako nijednom nije pomenuo Tita, rekavši da je bez obzira na unutrašnje razmirice Tito bio jedan od političkih genija 20 veka.
“Mi se time ponosimo, kao i time što iako nije bio srpske nacionalnosti, želeo je da bude sahranjen u Beogradu, a i njegovi potomci žive ove. I posebna zahvalnost Naserovom sinu, ćerki predsednika Gane Nkrumi i Titovom unuku, koji su ovaj skup učinili još uspešnijim”, rekao je Selaković, preneo je Tanjug.
Učesnici samita Pokreta nesvrstanih u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2021
SRBIJA
Ne misle u Prištini svi isto: Samit u Beogradu je veliki uspeh državnog vrha Srbije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala