- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Zašto je smanjenje cena rominga na Balkanu dobro i za potrošače i za biznis

CC0 / Pixabay / Mobilni telefoni
Mobilni telefoni - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2021
Pratite nas
Ono što je dobro za potrošače dobro je i za kompanije u regionu koje žele da izgrade svoje biznise i pronađu nova tržišta, ocenio je generalni direktor „Telekoma Srbija“, Vladimir Lučić, povodom ukidanja rominga na Zapadnom Balkanu.
Roming između Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije ukinut je 1. jula, a Lučić u autorskom tekstu za „Forbs“ ističe da je komunikacija bez granica veliki korak napred u međuregionalnoj saradnji i važan simbol napretka s obzirom na skorašnju istoriju našeg regiona.

„Region treba da komunicira više, a ne manje“

On je naveo da je Evropska unija napravila presedan kada je 2017. godine uvela sopstveni okvir za roming i da je to bila jedna od najvećih prepreka slobodnoj prekograničnoj komunikaciji u regionu koji, kako je ukazao, treba da komunicira više, a ne manje.
„Društvo to zahteva, jer smo sa dolaskom novih generacija sve više vođeni digitalnim tehnologijama, i oni očekuju da budu sve vreme onlajn. Korist koju smanjenje cene rominga mogu da donesu su ilustrovane na primeru EU. Prema anketi Evrobarometra, godinu dana nakon što je uveden roming, 82 odsto ljudi koji su putovali u neku zemlju EU reklo je da je osetilo benefite novih pravila“, napomenuo je Lučić.
On je podsetio da je tada iz EU saopšteno sledeće: „Roming kao kod kuće radi i postaje navika, potrošači to cene, potrošnja je povećana, a potražnja za mobilnim servisima tokom putovanja u EU veoma visoka. To sve koristi i potrošačima i operatorima“.
Uprkos gubitku zarade, roming može da bude recept za buduće uspehe kako se tradicionalni telekomunikacioni i mobilni operateri budu sve više transformisali u multimedijalne provajdere, smatra Lučić.
„Kao što možemo da primetimo kontinuirane promene u ponašanju potrošača, tako će biti potrebno da se menjaju i prilagođavaju i biznis modeli“, naveo je direktor „Telekoma“.

Uvođenje besplatnog rominga sa zemljama EU — sledeći korak

Lučić je poručio da se, međutim, tu putovanje ne prekida i da je sledeće postignuće uklanjanje cena rominga između Zapadnog Balkana i EU.
„Ništa konkretno još uvek nije rečeno, ali je to prirodna evolucija regiona koji ima sve više želi da postane deo evropske porodice. Telekomi širom zemalja Zapadnog Balkana mogu da budu predvodnici u pružanju novih usluga i proizvoda drugima, posebno u Austriji, Nemačkoj i Švajcarskoj. To je sledeći korak za region čiji sektor telekomunikacija nastavlja da raste i sazreva“, zaključio je Lučić, a preneo „Blic biznis“.
Devojke sa mobilnim telefonom na plaži - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2021
EKONOMIJA
U pripremi plan za smanjivanje cena rominga između Zapadnog Balkana i Evropske unije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala