- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

U Nižnjem Novgorodu otvorena spomen ploča u čast slovačkog političara Aleksandra Dupčeka

© Sputnik / Boris BabanovAleksandar Dubček i Mihail Gorbačov
Aleksandar Dubček i Mihail Gorbačov - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2021
Pratite nas
U ruskom gradu Nižnjem Novgorodu otvorena je spomen ploča u čast slovačkog političara Aleksandra Dupčeka, a na ceremoniji otvaranja prisustvovao je i ministar spoljnih poslova Slovačke Ivan Korčok.
Spomen ploča je otvorena u čast 100. godišnjice od rođenja čuvenog slovačkog političara.

„Za mene je velika čast što ovde sa vama mogu da obeležim ovaj veliki jubilej slovačke i češke istorije, stotu godišnjicu rođenja jednog najvažnijih slovačkih političara. Upravo je u Nižnjem Novgorodu Dupček proveo pet godina svog života i u tom gradu je pohađao školu. On je zajedno sa svojom porodicom došao u Sovjetski Savez u ta teška vremena. Oni su bili predstavnici jednih od najsmelijih Slovaka koji su došli tu da razvijaju industrijsku infrastrukturu, poljoprivredu i druge oblasti“, rekao je Korčok.

Inače, Aleksandar Dupček rođen je 27. novembra 1921 i bio je slovački komunistički političar, glavna ličnost Praškog proleća 1968. godine. On je služio kao prvi sektretar Prezidijuma centralnog komiteta Komunističke partije Čehoslovačke (KPČ) od januara 1968 do aprila 1969. godine.
On je pokušao da reformiše komunističku vladu tokom Praškog proleća, ali je bio prinuđen da podnese ostavku nakon invazije Varšavskog pakta u avgustu 1968. godine.

U Nižnji Novgorod stigla i slovačka biznis delegacija

Pored Ivana Korčoka u Nižnji Novgorod doputovala je i delegacija predstavnika slovačkog biznisa.
U okviru delegacije tu su predstavnici prehrambene industrije, IT, bioinženjerskih tehnologija, automobilske i železničke industrije.
U planu je da slovačka delegacija na čelu sa Korčokom poseti i Nižnjenovgorodsku fabriku automobila (GAZ), a na Korporativnom univerzitetu biće organizovan forum gde će se predstavnici slovačkog biznisa susresti sa svojim ruskim kolegama.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala