- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Teksas zabranio uslovljavanje vakcinacijom

© AP Photo / John LocherVakcinacija
Vakcinacija - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2021
Pratite nas
Guverner Teksasa Greg Abot potpisao je naredbu kojom se zabranjuje svako uslovljavanje vakcinacijom protiv virusa korona u toj državi, uključujući i privatne firme. Abot je naveo da je za vakcinaciju, ali da niko ne sme biti nateran na nju protiv svoje volje.
U izvršnoj naredbi koju je Abot potpisao navodi se da „nijedan entitet u Teksasu ne može da prisili bilo kog pojedinca da primi vakcinu protiv kovida“ ukoliko joj se on protivi iz nekog razloga, verskog, medicinskog ili bilo kog drugog „razloga lične prirode“. Za one koji se ne pridržavaju ove uredbe, predviđena je kazna od 1.000 dolara.
„Vakcina protiv virusa korona je bezbedna, efikasna i naša najbolja odbrana od virusa. Ali njeno primanje treba da ostane na dobrovoljnoj bazi i nikad ne sme biti prisilno“, navodi se u Abotovom saopštenju.
Naredba se poziva na državni plan kriznog reagovanja u vezi sa pandemijom, koji dozvoljava kazne do 1.000 dolara za one koji ga se ne pridržavaju. Taj plan predviđa i zatvorske kazne do 180 dana, ali je Abot podvukao da se zatvorska kazna ne odnosi na naredbu o zabrani uslovljavanja vakcinacijom.
Abot je pozvao i Kongres Teksasa da ovu njegovu uredbu pretoči u zakon.
Guverner Teksasa je u junu takođe potpisao propis kojim se preti gubitkom licenci i dozvola za rad firmama koje od potrošača zahtevaju da budu vakcinisani, čime je faktički zabranio kovid propusnice. Abot je tada rekao da je „Teksas otvoren 100 odsto i želimo da obezbedimo da svako ima slobodu da ide gde želi bez ograničenja“.
Sličan propis protiv uslovljavanja vakcinacijom doneo je i guverner Floride Ron Desantis. Propisom koji je potpisao preti se kaznama od 5.000 dolara državnim agencijama koje su vakcinaciju postavile kao uslov za zapošljavanje. On je zabranio i da nošenje maski mora da bude obavezno, prenosi RT.
SVET
Američki tužioci prete Bajdenu tužbom zbog uredbe o obaveznoj vakcinaciji
Protesti u SAD protiv mera karantina - Sputnik Srbija, 1920, 30.07.2021
Teksas ukida obavezu nošenje maski i obaveznu vakcinaciju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala