- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Šreder objasnio uzroke rasta cena gasa na tržištu

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Saveta direktora kompanije "Nord strim 2" i bivši nemački kancelar Gerhard Šreder
Predsednik Saveta direktora kompanije Nord strim 2 i bivši nemački kancelar Gerhard Šreder - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2021
Pratite nas
Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder kaže da je Rusija pouzdani snabdevač Evrope gasom a istorijski skok cena za plavo gorivo objasnio je situacijom na međunarodnom tržištu.
U autorskom tekstu za list „Handelsblat“ on je ukazao da je cena gasa u poređenju sa drugim izvorima energije porasla manje ali je to izazvalo najviše diskusija, pri čemu su mediji počeli da optužuju Rusiju kao nekog ko isporučuje najviše gasa.
„Ko sprovede ozbiljnu analizu konstatovaće da uzroke rasta cena treba tražiti na međunarodnom tržištu gasa - povećanja potražnja, globalne tendencije na tržištu i vremenski uslovi“, naveo je on.
Šreder kaže da je u velikim privredama Evrope – nemačkoj, francuskoj, holandskoj, italijanskoj – potražnja za gasom u prvoj polovni tekuće godine porasla za 12 odsto.
Privrede evropskih država počele su da se oporavljaju pole pada nastalog kao posledica lokdauna 2020. godine, a prošla produžena hladna zima dovela je do toga da je punjenje skladišta gasa počelo znatno kasnije.
Prema Šrederovim rečima, dodatne isporuke mogle bi da obezbede Norveška i Rusija, ali na tečni američki gas ne treba računati jer se on isporučuje u Aziju.
Kina je, tako, u periodu od januara da avgusta kupila 22 odsto više tečnog gasa nego prošle godine dok je Evropa kupila 17 odsto manje.

„Interesantno je i da su SAD četiri puta povećale isporuke tečnog gasa u Kinu za to vreme. S druge strane, SAD zahtevaju da Evropa smanji trgovinu sa Kinom, a s druge strane koristi sve mogućnosti da bi pogodno prodavala gas Kini, a ne Evropi. Ekonomski oporavak Azije i s tim povezan rast potražnje ključni su faktori koji su uticali na visoke cene na tržištu“, objasnio je Šreder.

Rusija sa svoje strane povećava isporuke Evropi.
„Više od 50 godina Rusija, kao i bivši Sovjetski Savez, pouzdani su snabdevači gasom, tako je bilo i u vreme Hladnog rata“, ističe Šreder.
On očekuje da se situacija na tržištu gasa u naredim mesecima stabilizuje, zahvaljujući isporukama iz Rusije i Norveške i postepenom popunjavanju skladišta gasa.
Tečni gas odlazi onim klijentima koji plate najviše, naveo je Šreder i istakao značaj gasovoda za isporuke gasa.
Podsetimo, nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin izjavio da je spreman da pomogne da se stabilizuju rastuće cene energenata u svetu, cene gasa na svetskom tržištu počele su značajno da opadaju, naveli su britanski mediji.
Cena gasa je 6. oktobra postavila je novi istorijski rekord, dostigavši vrednost od 1.937 dolara za hiljadu kubnih metara. Do kraja dana, nakon obraćanja Putina, cena je pala za preko 600 dolara.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2021
RUSIJA
Moskva: Besramne optužbe Amerike da gas koristimo kao sredstvo pritiska
Svoj komentar o tome zbog čega su evropski potrošači za enormne cene gasa odmah optužili Putina u autorskoj emisiji Moj pogled na Rusiju dala je Ljubinka Milinčić:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala