- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Počele vežbe NATO-a kod granice sa Belorusijom: Tri hiljade vojnika spremno za manevre „Gvozdeni vuk“

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaMeđunarodne vojne vežbe "Summer Shield XIV" u Letoniji
Međunarodne vojne vežbe Summer Shield XIV u Letoniji - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
U litvanskom gradu Pabrade, nedaleko od granice sa Belorusijom, počinju međunarodne vojne vežbe NATO-a „Gvozdeni vuk 2021 II“ (Geležinis vilkas 2021 II), saopštila je pres-služba vojske Litvanije.
Kako se navodi, mehanizovana pešadijska brigada Oružanih snaga Litvanije „Gvozdeni vuk“ najavila je povećanje borbene gotovosti. Tokom vojnih vežbi koristiće se imitacija municije i eksploziva.
Vojne vežbe će trajati oko dve sedmice. U njima će učestvovati 3.000 vojnika i hiljadu jedinica vojne tehnike koji su već na putu ka poligonu Pabrade. U manevrima će učestvovati vojnici iz Litvanije i drugih zemalja NATO-a – Belgije, Češke, Velike Britanije, Španije, SAD, Letonije, Poljske, Luksemburga, Norveške, Holandije i Nemačke, kao i vojnici iz Ukrajine. Glavne operacije kojima će se vojska obučavati biće odbrana i napad, navodi se u saopštenju.
Od 12. do 14. oktobra učesnici u vojnim vežbama i borbena oprema biće prebačeni iz kasarni na poligon, stoga će biti povećano kretanje vojne tehnike litvanskim putevima.
Vojne vežbe „Gvozdeni vuk 2021 II“ imaju za cilj procenu spremnosti vojne grupe frontovskih snaga NATO-a u Jonavskom okrugu i štaba mehanizovanog pešadijskog bataljona „Veliki knez Litvanije Algirdaz“, kao i proveru saradnje sa komandom motorizovane brigade „Gvozdeni vuk“ i drugim NATO saveznicima.
Zastave Rusije i Belorusije - Sputnik Srbija, 1920, 12.09.2021
RUSIJA
Integracija Rusije i Belorusije učiniće ih neranjivim za spoljne pritiske
Sve vesti
0